Karjalainen kirjallisuus esillä

Pia Ronkanen ja Kari Leppänen valitsivat karjalaisista kirjoista omat suosikkinsa. Ronkaista viehättävät sortavalalaiset postikortit ja Leppästä varsinkin tietokirjat. Heli Hyttinen

Heli Hyttinen

Tänä vuonna 75-vuotiaalla Karjalan Liitolla ja sen jäsenyhteisöillä on teemana karjalainen sanankäyttö. Näissä merkeissä Äänekosken Karjala-seura ja Äänekosken kirjasto kokosivat karjalaisen kirjallisuuden näyttelyn, joka on esillä kirjastossa helmikuun loppuun asti.

Näyttelyssä on sekä kirjaston omia kirjoja että yksityisten kokoelmista lainattuja teoksia. Sotakirjallisuus on jätetty näyttelyn ulkopuolelle.

- Muutakin karjalaista kirjallisuutta löytyy paljon. Saamme vielä lisää Sortavala-aiheisia kirjoja, sillä suurin osa jäsenistämme on lähtöisin Sortavalasta, Karjala-seuran puheenjohtaja Kari Leppänen kertoo.

Karjalaiseen ruokaan ja käsitöihin liittyviä kirjoja on runsaasti.

Myös taiteesta on kirjoitettu paljon, ja eräkirjojakin löytyy. Karjalaisen kaunokirjallisuuden sesonki oli kirjastonhoitaja Pia Ronkasen mukaan 1970-80-luvuilla.

Nyt sen sijaan ilmestyy runsaasti tietopuolista kirjallisuutta kuten kylä- ja pitäjäkirjoja.

Lastenkirjallisuus sen sijaan loistaa poissaolollaan. Kirjaston kokoelmista löytyi yksi ainoa Karjala-aiheinen lastenkirja, juuri ilmestynyt Aapeli ja evakkomatka. Leppänen pohtii, josko hän toisi kotoaan karjalankielisen Asterixin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut