Katsaus: Puolustuksessa Nato-kumppanuus tärkein yhteistyö

Suomen puolustuksen kannalta Nato-kumppanuus on tärkein yhteistyö, katsaus linjaa. Jean-Christophe Verhaegen

STT

Suomen puolustuksen kannalta Nato-kumppanuus on tärkeintä yhteistyötä. Jos Suomea uhkaa sotilaallinen kriisi, EU voi auttaa esimerkiksi pakotteilla tai muulla painostuksella, mutta EU:sta ei olla kehittämässä puolustusliittoa. Näin todetaan ulkoministeriön tänään julkistamassa katsauksessa Suomen kansainvälisestä turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä.

Katsaus ei sisällä uusia linjauksia. Se tarkastelee yhteistyön nykyisiä muotoja ja sitä, miten pitkälle niissä voidaan mennä.

Katsauksessa käydään läpi Suomen turvallisuusyhteistyötä Naton, EU:n, Pohjoismaiden ja Ruotsin kanssa.

Katsauksen yhteydessä käytiin kesällä keskustelua erillisen Nato-selvityksen tarpeellisuudesta. Esimerkiksi puolustusministeri Carl Haglund (r.) on puhunut selvityksen puolesta, kun taas ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei katsonut sen kuuluvan tälle hallitukselle.

– Nyt julkistettu katsaus ei ole selonteko eikä selvitys, eikä sitä ole tarkoitettu hallitusohjelman pohjaksi. Tarve näkemykselle on kuitenkin olemassa, ja uuden hallituksen lienee heti syytä tehdä selonteko, ulkoministeriöstä sanotaan.

Yhteistyökumppani Nato on katsauksessa vahvasti mukana, se mainitaan papereissa yli 230 kertaa. 

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta utva ja presidentti Sauli Niinistö ovat käsitelleet katsauksen. Utvan mukaan katsauksen tekee erityisen ajankohtaiseksi se, että valtioiden väliset suhteet ovat kiristyneet.

– Epävarmuus heijastuu myös Suomen lähialueille ja kiristynyt tilanne näkyy valmiustoiminnan lisääntymisenä koko Itämeren ja Pohjoisen Euroopan alueella, utva toteaa kannanotossaan.

Utvan mukaan esimerkiksi kansainvälisten harjoitusten merkitys Suomelle on kasvanut. Sen mielestä kumppanuusyhteistyöstä Naton kanssa saatavien hyötyjen voi Suomen kannalta odottaa edelleenkin kasvavan.

Utva katsoo Suomen etujen mukaiseksi vahvistaa myös kahdenvälistä vuoropuhelua Yhdysvaltain kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut