Jussi Niinistö: Erillinen Nato-selvitys tarvitaan yhä

Jussi Niinistön mukaan katsaus on toimiva nykytilanteessa, mutta uutta tietoa tulevaisuutta ajatellen se ei juurikaan tarjoa. Antti Aimo-Koivisto

STT

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mielestä ulkoministeriön katsaus Suomen turvallisuusyhteistyöstä on hyvä katsaus nykytilanteeseen, mutta se ei tarjoa juuri uutta informaatiota tulevaisuutta ajatellen.

Niinistön mielestä edelleen tarvitaan erillinen selvitys Nato-jäsenyyden merkityksestä Suomelle.

– Kyllä se kuuma peruna edelleen on Nato-kysymys. Siihen tämä katsaus ei kyllä anna riittäviä faktoja, jotta yhteiskunnallinen keskustelu olisi rakentavampaa ilman tunteenomaista juupas eipäs -väittelyä ja toisten nimittelyä, tyyliin kenellä Nato-mopo keulii ja kuka on Nato-kiimassa.

Niinistön mukaan Nato-selvitys pitäisi laatia ensi vaalikaudella. Siinä pitäisi analysoida jäsenyyden hyödyt ja haitat niin, että asiasta syntyisi kokonainen turvallisuuspoliittinen analyysi.

– Viimeisin Nato-selvitys on vuodelta 2007, ajat ovat muuttuneet kovasti. Muun muassa Ukrainan kriisin ja Afganistanin operaation loppumisen takia Naton katse on siirtynyt viidenteen artiklaan eli turvatakuisiin kansainvälisen kriisinhallinnan painotuksen sijaan.

Nyt julkistettua ulkoministeriön katsausta Niinistö pitää laadukkaana paperina ja hyvänä alkuna, joka voi antaa polttoainetta myös kansalaiskeskustelulle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut