Tutkimus: Äidin antama luunappi lisää lyömisriskiä

Kuritusväkivaltaa käyttävillä äideillä on jopa yksitoista kertaa suurempi todennäköisyys käyttää lapseensa myös vakavaa väkivaltaa. Vesa Moilanen

STT

Noin joka kahdeskymmenes pienten lasten äiti käyttää vakavaa fyysistä väkivaltaa lapsiinsa eli esimerkiksi lyö tai potkaisee lastaan. Tyypillistä on se, että äiti on aiemmin käyttänyt lievempää kuritusväkivaltaa, kuten tukistamista ja luunappeja.

Äitien väkivaltaa käsitellään tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä. Sen mukaan kuritusväkivaltaa käyttävillä äideillä on jopa yksitoista kertaa suurempi todennäköisyys käyttää lapseensa myös vakavaa väkivaltaa kuin niillä äideillä, jotka eivät käytä kuritusväkivaltaa.

Väkivallan taustalla vaikuttavat selvästi äitien kokema stressi sekä se, että he ovat itse kokeneet lapsina väkivaltaa.

- Se, että äidillä on stressiä ja tarvetta ammattiapuun vanhemmuuden kysymyksissä, voi alun perin johtua esimerkiksi taloudellisista huolista tai lapsen sairaudesta tai lasten määrästä, mutta nämä tekijät itsessään eivät ole suoraan väkivallan riskin aiheuttajia, kirjoittavat Noora Ellonen, Tarja Pösö ja Kirsi Peltonen artikkelissaan.

Väkivaltaan päätyivät selvästi muita useammin ne äidit, jotka kokivat, etteivät olleet saaneet riittävää apua vanhemmuuden ongelmiin.

Artikkeli pohjautuu kyselyaineistoon, joka koottiin vuonna 2011. Kyselyn muita tuloksia on aiemmin julkaistu muun muassa Poliisiammattikorkeakoulun tutkimussarjassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut