Heidi Hänninen: Surullisten Piknik

Heidi Hännisen Surullisten piknik -installaatio täyttää gallerian. Tiina Mutila

Elina Puranen

Heidi Hänninen:

Surullisten Piknik

Galleria Beckerissä 18.2.2015 saakka.

Suru on ihmisyyteen kuuluva perustunne. Sen katsotaan nykytutkimuksessa olevan sosiaalisesti valikoitunut merkki yksilön kyvystä muodostaa vahvoja ja vilpittömiä sitoutuneita ihmissuhteita.

Se, miltä suru fyysisesti tuntuu, on tutkimusten mukaan myös yleismaailmallista ja kulttuureihin sitoutumatonta. Surun esiintuominen on kuitenkin historiallisesti, kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti säänneltyä ja vaihtelee suuresti.

Suomessa surun ilmaiseminen on kehittynyt huomattavan pidättyväiseksi ja yksinäiseksi. Yhteisö ei osaa välttämättä reagoida yksityisen ihmisen suruun mutta erilaiset julkiset suruspektaakkelit kasvattavat suosiotaan. Tähän ilmiöön on tarttunut myös taide.

Galleria Beckerissä on esillä kuvanveistäjä Heidi Hännisen näyttely Surullisten Piknik. Hänninen on sisustanut Beckerin kaksi näyttelyhuonetta paikaksi, jossa suru on esillä sekä taiteilijan esteettisenä näkemyksenä surusta tilana että yleisön mahdollisuutena ottaa osaa surun tilanteeseen.

Näyttelyyn liittyi kaksi miniseminaaria kutsuttuine asiantuntijoineen. Sen lisäksi taiteilijan läsnä ollessa on järjestetty kuolematyöpajoja, ja muina aikoina näyttelyvieraat voivat osallistua maalaamalla näyttelyyn oman surukivensä.

Surullisten Piknik on näyttelynä jonkinlainen moniulotteinen ja pitkäkestoinen performanssi, jossa seminaarit ja työpajat yhdistyvät näyttelytilaan kokonaisinstallaationa sekä näyttelyvieraiden reaktioihin, osallistuvatpa he itsenäisesti tai vain katsoivat.

Osallistavana taiteen esittämisen muotona Surullisten Piknik on ajankohtainen nykytaiteessa. Henkilökohtaisella tasolla se ei kokonaisuutena puhutellut, vaikka moni kokonaisuuden osa miellyttikin. Erityisesti betonikuutioissa esille tuodut valokuvat venäläisistä hautakivistä olivat hienoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.