OAJ vaatii päiväkoteihin lisää lastentarhanopettajia

OAJ:n mielestä koulutetumpi henkilökunta antaa lapsille sitoutuneempaa kasvatusta. Matti Salmi

Anna Kivinen

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ haluaa, että puolet päiväkotien kasvatushenkilöstöstä olisi lastentarhanopettajia. Tätä nykyä lastentarhanopettajia on OAJ:n mukaan noin kolmannes, kun esimerkiksi Ruotsissa yli puolet päiväkotien henkilöstöstä on saanut opettajankoulutuksen.

 –  Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä varhaiskasvatuslaiksi. Esityksen kirjaukset eivät vieläkään turvaisi laatua ja lasten oikeutta pedagogiseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutuksella ja sen taidolla tukea kasvua on suuri merkitys lapsen oppimiselle, OAJ toteaa tiedotteessaan.

OAJ:n mukaan ei ole sama, kuka lapsia päiväkodissa opettaa. Siksi henkilöstön nimikkeitä ja tehtäviä olisi pitänyt selkeyttää.

– Kelpoisuudet eivät voi olla esimerkiksi kuntien harkittavissa. Vanhempien tulee saada tietää, millainen koulutustausta heidän lapsiaan opettavilla ja kasvattavilla on, OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi muistuttaa.

OAJ:n mukaan kasvattajan korkeampi koulutus näkyy parempana sitoutumisena aktiiviseen vuorovaikutukseen lasten kanssa, mikä näkyy myös varhaiskasvatuksen tuloksissa.

 – OAJ toivoo, että eduskunta linjaa selkeästi, mikä on päivähoitoa ja mikä varhaiskasvatusta. Kaikki lapsille tarjottu toiminta ei ole pedagogista varhaiskasvatusta, Semi muistuttaa.

Tänään vietetään valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää.

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut