STUK: Olkiluodon ydinjätelaitos voidaan rakentaa turvalliseksi

STT

Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi, että Posivan Olkiluotoon kaavailema ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos voidaan rakentaa turvalliseksi. STUK on luovuttanut lausuntonsa työ- ja elinkeinoministeriölle.

Valtioneuvosto päättää viime kädessä, myönnetäänkö laitokselle rakentamislupa. Mikäli lupa myönnetään, STUK valvoo ydinjätelaitoksen rakentamista ja voi tarvittaessa vaatia muutoksia nyt hyväksyttyyn suunnitelmaan.

–?Tähän mennessä olemme jo varmistaneet, että ydinjätelaitoksen käyttö- ja pitkäaikaisturvallisuus ovat rakentamisluvan myöntämisen kannalta riittävällä tasolla. Kyseessä on uudenlainen laitos, jonka vuoksi on perusteltua edetä vaiheittain, sekä samalla kertyvän tiedon perusteella arvioida ja tarkentaa laitoksen suunnittelua, kertoo toimistopäällikkö Jussi Heinonen STUKista.

STUK edellyttää, että Posiva jatkaa edelleen pitkäaikaiseen turvallisuuteen liittyviä tutkimuksia sekä tarkentaa tehtyjä analyyseja. Heinosen mukaan esimerkiksi tieto kallion paikallisista ominaisuuksista loppusijoitussyvyydessä tarkentuu, kun tiloja ryhdytään rakentamaan.

Posiva on suunnitellut, että loppusijoitus Olkiluodossa Eurajoella voisi alkaa vuonna 2022. Posivan omistavat Teollisuuden Voima ja Fortum.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.