Pron Jorma Malinen kasvattaisi palkkaeroja

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on entinen laivanrakentaja. Hän työskenteli aiemmin Meyer Turku Oy:n telakalla suunnittelukoordinaattorina. Tiina Mutila

Ilkka Hartio

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen vaatii, että hyvin menestyvät yritykset maksavat osan voitoistaan henkilöstölleen. Hänen mielestään asiasta pitää sopia seuraavan palkkaratkaisun yhteydessä.

– Yleiset maltilliset palkankorotukset ovat varmasti perusteltuja lähivuosina nykyisessä taloustilanteessa. Tulevissa neuvotteluissa täytyy kuitenkin työehtosopimuksiin saada rakenne, joissa aidosti sovitaan kannattavien yritysten voitonjaosta henkilöstölle joko tulospalkkioina tai palkkoina, Jorma Malinen sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka kansantalous on taantumassa, niin osalla yrityksistä menee mukavasti.

­ – Monet yritykset tulevat menestymään erittäin hyvin. Net tekevät tulevina vuosina satojen miljoonien eurojen voitot, joista henkilöstön tulee saada osansa.

Käytännössä malli tarkoittaisi palkkaerojen kasvua. Jorma Malinen ei sitä kavahda:

– Minusta meidän täytyy hyväksyä Suomessa kohtuulliset tuloerot, ne eivät ole välttämättä paha asia. Nyt kaivataan yhteiskunnallista keskustelua siitä, pitääkö Suomessa olla samanpalkkaisuus ja tasavero vai ei?

Voittopalkkiot ovat jo nyt arkipäivää monissa yrityksissä. Esimerkiksi Pron jäsenistä noin puolet saa jo jonkinlaista tulospalkkiota.

Malisen edeltäjä, nykyinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ja pääministeri Alexander Stubb (kok.) esittivät tiistaina, että neuvottelut syksyllä 2013 sovitun kaksivuotisen palkkaratkaisun jatkosta aloitettaisiin jo keväällä. Palkansaajajärjestöt kuitenkin tyrmäsivät esityksen.

­ – Haluamme, että eduskuntavaalit käydään ennen palkkaneuvottelujen aloittamista. Työllisyys- ja kasvusopimukseen on kirjattu, että jatkosta sovitaan kesäkuun puoliväliin mennessä ja näin myös tehdään.

Jorma Malinen toivoo, että seuraavan hallituksen muodostaisi kolme neljästä suuresta puolueesta.

– Minusta hallituksessa pitää olla erilaisia aatesuuntia.

Pro on laatinut yhdessä keskeisten vientiliittojen kanssa omat vaalitavoitteensa. Niissä keskiöön nousee 200 000 uuden teollisuustyöpaikan luominen.

– Tarvitsemme lisää panostuksia tuotekehitykseen, innovaatioihin ja koulutukseen. Kritisoimme taas sitä, että ammatillisen koulutuksen vaikuttavuuden arviointia ollaan irrottamassa elinkeinoelämästä. Se on täysin väärä suunta.

Jorma Malinen kävi keskiviikkona Jyväskylässä. Hän vieraili esikuntineen muun muassa Harvian ja Moventaksen tehtailla yhdessä Metalliliiton edustajien kanssa.

Lue lisää torstain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.