Sólstafir Tanssisali Lutakossa 9.2.2015

Jemo Kettunen

Islantilaisessa populaarimusiikissa on jokin kansallinen piirre, joka ei katoa genrestä toiseen siirryttäessä. Björkin tai Múmin elektroninen pop, Sigur Rósin maalaileva tunnelmointi ja Sólstafirin metallinen pauhu ovat kaikki rakentuneet samojen kaihoisien värien ja hauraiden kuvien perustalle.

Kaksikymmentä vuotta sitten black metalin parissa aloittanut Sólstafir on käynyt läpi samankaltaisen musiikillisen kehityksen kuin moni muu skandinaavinen pitemmän linjan metalliyhtye. Äärimusiikista on siirrytty puhtaampaan ilmaisuun, ja toisella tavalla haastavien tunteiden välittämiseen.

Aðalbjörn Tryggvasonin korkea miesääni on kaukana metallitenorille tyypillisestä Bruce Dickinsonin koulukunnan kailottamisesta. Samaan aikaan herkän ja voimallisen äänen voi kuvitella kantautuneen samankaltaisena tuhat vuotta sitten Färsaarten ohi kyntäneen lohikäärmelaivan tuhdolta. Välillä vihaiseksikin yltynyt vokalisti ei missään vaiheessa turvautunut huutoon tai murinaan.

Tuuraavan rumpalin kanssa esiintyneen Sólstafirin soinnin perusta on sähkökitaroista louhituissa kaikuisissa soinnuissa. Aaltojen vakavuudella vyörynyt musiikki oli voimallisuudestaan huolimatta rauhallista. Kappaleesta toiseen soinnut vaihtuivat verkkaisesti, ja bändi jäi eteenpäin kiirehtimättä kasvattamaan raskaita kuvioitaan valtaviin mittoihin.

Mahtipontisesta metallista tulee monesti kättelyssä mieleen Nightwish. Sólstafirin sointi on eeppistä kutakuinkin kaikilla muilla tavoin. Islantilaisten musiikki on tunteikasta ja henkilökohtaista. Sen välittämät tunnetilat ovat kaihontäyteistä paloa, ja syntyvät mielikuvat enemmän jäähileisen meren harmaudessa kuin taivaalla lentävissä taruolennoissa.

Vaikka Sólstafir on musiikillisesti vakavaa kuin takkirauta, olivat muusikot itse kevyemmissä tunnelmissa.

Laulaja Aðalbjörn kosiskeli ja huudatti runsaslukuista yleisöä, ja basisti Svavar Austmanilla oli pitkät palmikot stetsoninsa alla. Islantilaismuusikot näyttivät nauttivan esiintymisestä ja huudosta päätellen tunne oli molemminpuoleinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.