Teatterikone,Loiskis-orkesteri: Kolme iloista rosvoa (ensi-ilta Siltasalissa 7.2.2015)

Kolmen iloisen rosvon rooleissa ovat Tomi Nurmi (vas. Kasper), Aaro Vuotila (Jesper) ja Jussi Helminen (Joonatan). Riku Suonio

Jorma Pollari

Norjalaisen satusedän Thorbjørn Egnerin klassikkotarina Kolme iloista rosvoa on tullut 60 vuoden ikään. Sen suosio siirtyy sukupolvelta toiselle myös suomalaisessa lastenteatterissa, eikä ihme: tarina on kiva, kirjailijan itsensä rustaamat musiikkinumerot tarttuvia ja tyypit veikeitä.

Teatterikoneen ja Loiskis-orkesterin toteutus on lyhennetty versio, kestoltaan alle tunnin. Tarinan keskeisimmät käänteet ovat mukana ja ne soljuvat sellaista vauhtia, että tunnelmia ei juurikaan ehdi syntyä.

Vauhti vie vaikuttavuuden mennessään, ja kokonaisuus jättää vaikutelman pikemminkin musiikillisesta draamatuokiosta kuin musiikkinäytelmästä.

Tämä näytelmä oli minun elämäni ensimmäinen teatterikokemus vanhassa JKL:n työväenteatterissa yli 40 vuoden takaa.

Siitä on jäänyt tunnemuistiin teatterin suuri lumo, elämys, joka syntyi näyttelijöiden ja meidän pienten vuorovaikutuksesta, värimaailman lämmöstä, lavastuksen ja puvustuksen illusorisesta näyttävyydestä. Nyt esitys toteutetaan huomattavasti pienemmillä resursseilla.

Ankeassa esitystilassa ja vaatimattomassa valo- ja tehostemaailmassa musiikkisatu etenee kohokohditta – tosin leijona on oivallus. Parasta on musiikillinen moni-ilmeisyys, sillä soittimia on enemmän kuin esittäjiä ja sovitukset onnistuneita. Laulu käy koko porukalta, eikä Sipriina Kaurasen koreografioissakaan ole moitittavaa.

Esitys ei ole millään tavoin pelottava. Näyttämön vauhdikas meno pitää myös pikkukatsojien mielenkiinnon yllä, joskin epäilen, etteivät kaikki tapahtumat ehdi avautua heillekään.

Aila Meriluodon suomennos on erinomaista kieltä, ja näin taidokkaasti artikuloituna esitys tukee mainiosti lasten kielellistä kehitystä.

Käsikirjoitus: Thorbjørn Egner. Ohjaus ja dramatisointi: Annu Sankilampi. Musiikillinen ohjaus: Pekka Nättinen, Loiskis-orkesteri. Suomennos: Aila Meriluoto. Koreografia: Sipriina Kauranen. Lavastus ja puvustus: Anniina Kärkkäinen. Rooleissa: Sipriina Kauranen, Aaro Vuotila, Jussi Helminen, Tomi Nurmi, Pekka Nättinen, Jarmo Kivelä, Moona Veijola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.