Verneri Pohjola: Bullhorn (Edition Records)

Pentti Ronkanen

Verneri Pohjola ja Jorma Kalevi Louhivuori lienevät tämän hetken seuratuimmat suomalaiset jazztrumpetistit. Persoonallisten tekniikkataiturien valttina on laaja-alaisuus ja sitä kautta myös yllätysvalmius. Molemmat kiinnostavat ilahduttavassa määrin myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Pohjola aloitti kansainvälisen julkaisutoimintansa saksalaisella ACTilla, ja on nyt jatkanut matkaa englantilaiselle Edition-merkille, joka on suomalaisille tuttu Oddarrangin ja Alexi Tuomarilan levyistä.

Pohjola onnistuu ensimmäisellä englantilaisellaan erinomaisesti. Kokonaan itse sävelletty Bullhorn on laaja-alainen siihen mittaan, että sitä voi pitää kokonaiskuvana Pohjolan tämänhetkisestä taiteellisesta maailmasta, ja samalla osoituksena siitä miten moneen trumpetti taipuu soittimena.

Runollinen herkkyys on Pohjolan leipälaji, mutta yhtälailla hän on viehtynyt paisutteluun ja mahtipontisuuteen, energiaan ja pieneen uhoamiseenkin, ja nämä äärilaidat saattavat realisoitua sujuvasti jo yhden kappaleen puitteissa.

Varmemmaksi vakuudeksi Pohjolan kvartetti on mitä loisteliain osoitus suomalaisen nykyjazzin tasosta. Pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen, siinä Vernerin unelmamiehistö!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.