Mons Kallentoft: Vesienkelit (suom. Raija Rintamäki. WSOY 2015. 440 s.)

Päivi Alasalmi

Mitä on vialla yhteiskunnassa, jonka lapsettomiksi jääneet jäsenet ovat valmiita maksamaan 200 000 kruunua vietnamilaisesta vauvasta, mutta sulkevat rajat saman maan aikuiseksi kasvaneilta kansalaisilta? Ja siihen maahan pääsykö on aina ehdoton onnenpotku?

Ruotsalaisen Mons Kallentoftin kuudes Malin Fors -jännäri Vesienkelit sukeltaa kansainvälisen adoption, lapsenryöstöjen, ihmiskaupan ja lapsipornon syövereihin niin syvälle, että lukija joutuu miettimään, olisiko hän oikeastaan edes halunnut näistä aiheista mielikuvitukseensa välähdyksiä.

Kallentoft jättää kertomatta, mitä hänen henkilöhahmonsa tarkalleen ottaen näkevät – ja niin lukija saa vapaat kädet kuvitella kaikkein pahimmat pedofilian kamaluudet.

Kallentoftin kirjassa lapsikaappaukset naamioidaan luvallisiksi adoptioiksi ja adoptoidut lapset orvoiksi.

Vesienkelit esittää raskasta kritiikkiä pohjoismaisen lintukodon rikkaita ja lapsettomia kohtaan, jotka uskovat olevansa ehdottomasti hyväntekijöitä ja luulottelevat itselleen, ettei heidän rahojensa vuoksi kukaan tee mitään rikollista.

Summat, jotka saavat ruotsalaiset tinkimään hetkeksi kulutustottumuksistaan, saavat kehitysmaan rikolliset lapsikauppiaat tappamaan.Tätä on äideiksi ja isiksi vilpittömän hyväntahtoisesti haluavien mahdoton uskoa.

Vesienkeleiden maailmankuvan toivoisi totisesti olevan fiktiota.

Lapsettomalle oman lapsen saanti on kaikki kaikessa. Sen saa todeta karvaasti myös Malin Fors kuullessaan kihlattunsa Peter Hamsen biologisten kellojen kuminan.

Tytär Tove lipsuu yhä kauemmaksi äitinsä vaikutuspiiristä, ja Malin Fors lipsuu otteessaan muuten vain. Mutta ei rikosten selvittämisessä.

Vesienkeleissä on pieni pikakirjoituksen sivumaku. Muistan sarjan aiemmissa kirjoissa juonenkehittelyn olleen monipolvisemman sekä epäiltyjen kirjon laajemman.

Sanomisen pakko ajaa Kallentoftin jyräämään viestinsä tiekarhulla lukijan tajuntaan. Vähempikin voimankäyttö olisi voinut riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.