Ari Wahlsten: Jobikirja (Gummerus 2014. 315 s.)

Ari Wahlsten (oik.) oli pitkään Lapinlahden lintujen jäsen. Kuva vuodelta 1997. Sari Gustafsson

Suonna Kononen

Ari Wahlsten muistetaan Lapinlahden lintujen pitkäaikaisena jäsenenä. Helsinkiläisille teatteriharrastajille hän on tuttu nimi näyttämötaiteiden puolelta.

Wahlstenin esikoiskirja Kosteiden mestojen balladi julkaistiin vuonna 2012. Viime vuoden puolella ilmestynyt Jobikirja tekee sille jatkoa.

Wahlsten kirjoittaa maailmasta jonka tuntee, Helsingin Kallion marginaaleista, duunareista, seksityöläisistä, näyttelijöistä, rokkareista ja muista elämäntaiteilijoista. Jobikirjan päähenkilö on Aaron Walden, jonka alter ego -maisuutta kirjailija ei yritä peitellä.

Kirjan sivuilla tavataan muun muassa teatteri-ihmiset Arto Kahilauta, Vesa Kurkkupelto ja Juho Horma ja kovasti Lapinlahden linnuilta kuulostavat Timo Erola, Heikki Salokorpi, Matias Jaatinen ja Petri Haddock.

Elämäkerran kirjoittaminen episodeilla pätkätyöläisen elämästä on kantava idea. Vuodet vierivät, Walden pääsee suosittuun yhtyeeseen, ”Ilosaurukseen”, ja saa julki ensimmäisen kirjansa.

Suurta taidetta Jobikirja ei ole, mutta svengaa parhaimmillaan kuin Alkon kassa perjantaina. Waldenin kieli ei ole puupökkelömäistä. Teatteri-ihmisellä on korvaa replikoinnille ja kiteyttämiselle.

”Mitäs sulla on sydämellä?”

”Tulin pyytämään sulta pientä palvelusta.”

Naisten pyytämät pienet palvelukset sisälsivät aina joko painavien esineiden kantamista tai sotkuista äheltämistä. Niin nytkin.

Charles Bukowskin perillisiin Walden liittyy naisten, sukupuolielämän ja alkoholinkäytön mutkattomalla kuvauksellaan. Helsingin työläiskirjallisuuden ylevä eetos, jota kirjoissaan on jatkanut esimerkiksi rokkarikollega Tumppi Varonen, on aika kaukana. Niin illuusiottomasti Walden autojobbareista, divarien pitäjistä, kuljetusyrittäjistä, teurastajista ja strippareista kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.