Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vasemmistoliitolla etumatka

Pekka Mervola

Vasemmistoliitto, kristilliset ja vihreät käyvät Keski-Suomessa kovaa kisaa vaaleissa. Suurin osa kymmenestä kansanedustajan paikasta menee neljälle suurelle puolueelle.

Joulukuisen KSML-kyselyn mukaan keskusta saisi neljä paikkaa, SDP ja perussuomalaiset kaksi paikkaa ja kokoomus yhden paikan. Muille jää siis yksi paikka.

Varsinkin SDP ja keskusta näyttävät nyt vireiltä. Kummallakin puolueella on lavea vahvojen ehdokkaiden tarjonta. Keskusta hakee yhtä lisäpaikkaa nykyisen kolmen lisäksi ja SDP:ssäkin on toiveita paikkamäärän nostosta.

Vasemmistoliiton, kristillisten ja vihreiden kannatus oli joulukuun KSML-kyselyssä aika lähellä toisiaan.

Vasemmistoliitto on kolmikosta suurin. Sen kannatus on 8,7 prosentin tasossa, kun vihreiden kannatus on 6,5 prosenttia ja kristillisten 6,7 prosenttia.

Vain vasemmistoliitolla on nykyisessä eduskunnassa kansanedustaja Keski-Suomesta. Eila Tiainen onkin tunnetuin puolueen ehdokkaista. Hän sai joulukuun kyselyssä 16 mainintaa.

Seuraavana tuli paperiliiton työehtosihteeri Juho Kautto. Hän on lähtöisin Äänekoskelta vaikka nykyisin työn takia asuu Järvenpäässä. Sitten tulevat jyväskyläläinen Marjukka Huttunen ja äänekoskelainen Tanja Koskinen.

Vasemmistoliiton listalla jyväskyläläisiä ovat koripallomies Paul Abbey, tutkija Matti Vesa Volanen, muurari Ari Harlamow, korkeakoulupoliittinen sihteeri Susanna Koistinen, sihteeri Marja Leena Makkonen, tradenomi Katja Minkkinen ja opettaja Henna Puhakka.

Maakuntaa edustavat jämsäläinen historian opiskelija Matias Heikola, laukaalainen metallimies Ahti Järvinen ja petäjävetinen Janne Räisänen.

Vihreillä ja kristillisillä on myös leveä ehdokaskärki. Vihreät tavoittelevat jälleen läpimurtoa eduskuntavaaleissa niin, että puolue saisi ensimmäisen kerran kansanedustajan Keski-Suomesta. Se on mahdollista, mutta edellyttää kannatukseen nousevaa käyrää.

KSML-kyselyssä kärkinimiä olivat Touko Aalto, Meri Lumela, Nico Holmberg ja Tommi Tapiainen. Varsinkin Aalto on jo vuosia ollut vihreiden nimi Jyväskylässä. Toivolan vanhan pihan yrittäjä Margo Saxberg on uusi ja nouseva ehdokas. Vahvaan ehdokasjoukkoon kuuluvat myös Minna Kilpala, Liisa Kuparinen, Laura Mansikkamäki, Kaisa Peltonen, Heikki Susiluoma ja Tero Uuttana.

Suurin osa ehdokkaista on Jyväskylästä. Laukaasta on tutkijatohtori Elina Sillanpää, Jämsästä kirjastonhoitaja Tapiainen, Äänekoskelta Pauliina Rusula ja Keuruulta yrittäjä Paula Vehkomäki.

Kristillisten kärkinimiä ovat kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorpi, pastori Onni Haapala, omaishoitaja Mia Puolimatka, lääkäri Aira Korhonen ja opettaja Rami Sipilä.

Yrittäjyyttä edustaa Lari Kemiläinen, maanviljelystä Arto Hölttä, kirjailijuutta Jan-Henrik Merihonka ja opiskelijoita Roosa Kauppinen. Suntio-pastorilinjaa ovat Kyösti Tapio Kytöjoki Konnevedeltä ja Eero Koskela Jämsästä.

Vaalitaistelusta tulee tiukka. Vasemmistoliitolla, kristillisillä ja vihreillä on sauma kansanedustajuuteen. Ratkaisevaa on myös suurimpien puolueiden onnistuminen tai epäonnistuminen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut