Suolahtisalissa Fredin vieraana Anneli Saaristo

Fredi ja Anneli Saaristo valloittavat Suolahtisalin tänään perjantaina. Tomi Lindblom

Pentti Ronkanen

Muutama vuosi sitten pitkän linjan iskelmälaulaja Matti "Fredi" Siitonen nousi jälleen otsikoihin, kun tv-sarjasta Fredin vieraana tuli yllätysmenestyjä.

Suurten ikäluokkien mieleen olivat sekä isäntä-Fredin rauhallien jutustelu, että vieraat Katri HelenastaLasse Viréniin, Riitta Uosukaisesta Pirkko Mannolaan ja Anneli Saaristoon.

Yhdistelmä osoittautui jopa niin toimivaksi, että siirto konserttisaleihinkin on onnistunut vaivattomasti. Aivan erityinen kemia on kehittynyt Fredin ja Saariston välille, sillä kaksikolla on takana jo puolitoista vuotta yhteisiä konsertteja Fredin vieraana -konseptin pohjalta.

Käytännössä tämä tarkoittaa leppoisaa rupattelua elämän isoista ja pienistä asioista, ja kummankin artistin tunnetuimpia lauluja pianisti Eliina Mäkirannan säestyksellä.

 

Vanhempi polvi muistaa Fredin etenkin Kivikasvot-lauluyhtyeestä ja sen hupailusarjasta kaukaa mustavalkotv:n ajoilta. Sitä ennen Siitonen ehti jo olla Folk-Fredi, mutta oma tyyli löytyi Kivikasvojen jälkeen sooloartistina ja samalla myös monien menestyneiden laulujen laatijana. Fredi on edustanut Suomea euroviisuissakin, ja varmuuden vuoksi kahdesti, vuosina 1967 ja 1976. Tällä vuosituhannella Fredi on keikkaillut esimerkiksi Poptenorit-ryhmässä yhdessä Pepe Willbergin ja Petri Laaksosen kanssa.

Anneli Saaristo on harvinaislaatuinen lahjakkuus, laulaja jonka osaamiseen voi luottaa vaikeimmissakin tehtävissä. Saaristo onkin ollut monen laulusäveltäjän luottotulkki, etenkin tuolla Turun puolessa. Pitkä ura on tuottanut monia helmiä, mutta etenkin 80-luku oli Saaristolle kulta-aikaa: kansainväliset kilpailumenestykset seurasivat toisiaan (Knokke, Rostock, Dresden, euroviisut), ja samalla vuosikymmenellä Saaristo teki klassikkoasemaan kohoneet LP-levynsä Elän hetkessä ja Näin jäätiin henkiin, joilla etenkin latinalaisamerikkalaisten laulujen suomalaistaminen onnistui unohtumattomasti.

Yhteensä kaksikolla on takanaan huima määrä sekä omia hittejä että tulkintoja ikivihreistä, joten Suolahtisalissakin on mistä ammentaa. Varmuudella kuullaan ainakin La dolce vita, Avaa sydämesi mulle, Näin jäätiin henkiin ja Istun ullakolla yksinäin, mutten ihmettelisi yhtään jos Fredi yrittäisi vielä kerran vipata viitosta tai lampsia pitkin kolmatta linjaa. Ja jos Anneli Saaristo sattuu kertoilemaan jotakin evakkotaipaleesta, niin sittenpä taitavat katsomon puolella tarvita nenäliinoja muutkin kuin karjalaisjuuriset...

Kevätkiertueellaan kaksikko esiintyy kaksi kertaa pääkaupunkiseudulla, meillä maalla esityksistä saadaan Äänekosken lisäksi nauttia Torniossa ja Raahessa.

Fredin vieraana Anneli Saaristo Suolahtisalissa tänään perjantaina 6.2. klo 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.