Jyväskylä Sinfonia: Idän pikajuna (Jyväskylän teatteritalossa 4.2.)

Paavo Kässi

Eipä tähän oikein osannut varautua. Jyväskylä Sinfonian keskiviikkoinen esitys oli konsertin muotoon naamioitu show, joka kulki eteenpäin solisti Kari Kriikun vision vetämänä.

Höyryjunan äänten siivittämänä alkanut Roberto Panseran klezmersävellys The Dance of Joy vei välittömästi täysin epäsuomalaisiin maisemiin. Pitkinä kaarina soivan klarinetin intohimoiset melodiat sekä orkesterin vahva tulkinta tekivät siitä erinomaisen avausnumeron. Tähän osaltaan vaikutti myös solistin jo ennen konserttia uumoilema heittäytyminen. Yllättävää olikin se, että Kriikku teki niin kirjaimellisesti: selälleen heittäytyen, samalla klarinettia soittaen ja ilmaa potkien.

Samanlaista äkkivääryyttä konsertissa oli paljon. Playbackina esitetyn saksalaisen iskelmäklassikon Mikaelan aikana orkesteri nousi tanssahtelemaan Kriikun huulisynkatessa laulusolistina. Sen aikana mieleen juolahti, ettei kyseessä ole niinkään orkesteripotpuri, vaan eräänlainen Lättähattu-Kriikun luotsaama turvallinen avantgarde-lokomotiivi.

Erikoista kyllä, Kriikun ajatus vahvan musiikillisen materiaalinen kantavuudesta ei ihan kuulunut konsertissa. Teokset sinänsä olivat hyviä, mutta kokonaisuuden kannalta ne jäivät irrallisiksi. Maistiainen Antonio Vivaldin nokkahuilukonsertosta kuulosti lähinnä oudolta saksalaisen diskoiskelmän ja unkarilaisen kansanmusiikin välissä. Humorististen välispiikkien tavoin tällaiset vedot huvittivat aikansa, mutta tunnin mittaiseen esitykseen alkoi kaivata jo muutakin kuin irtovitsejä.

Vaikka Kriikun heittäytyminen veti puoleensa, vaatii suora leikkaus Mikaelasta Vivaldin konserttoon rautaista ammattitaitoa huumorin saralla, jos haluaa että musiikki on muutakin kuin kosmeettista taustahälyä.

Konsertin loppupuolella kuultujen arabialaistunnelmien sekä portugalilaisen fado-musiikin kohdalla esitys alkoi saada Panseran herättelemää pitkäjänteisempää tunnelatausta. Sami Koskelan ja June Binnien rytmiryhmä sekä Nina Moilasen tanssiesitys ottivat paikkansa. Kriikun steppailu ympäri lavaa oli suloista seurattavaa.

Odotettujen ylimääräisten numeroiden päätettyä esityksen ei oikein tiennyt, mitä oli juuri kokenut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.