J+J Teatteri: Hääpäivä (Ensi-ilta 5.2.)

Johanna Suominen

Mies muistaa hääpäivänsä vuosikymmenien takaa kirkkaasti kuin eilisen: aurinko paistoi ja linnut lauloivat. Nainen muistaa myös: vettä satoi ja tukka oli pilalla. Moni muukin muisto on toisella kovin erilainen kuin toisella, aina viime viikosta ensikohtaamiseen saakka.

Menneiden muisteluun pureudutaan J+J Teatterilla Hääpäivä-nimisessä näytelmässä. Estradilla nähdään Jämsänkoskella asuvat ammattinäyttelijät Anna-Maija Ojansivu puolisonsa Kunto ”Kuntsi” Ojansivun kanssa. Myös näytelmän käsikirjoitus on heidän käsialaansa.

Hääpäivä on pienoisnäytelmä, jota voi luonnehtia parisuhdekomediaksi. Huumori syntyy nokkelasta sanailusta ja oivalluksista, jotka pohjautuvat pitkän avioliiton tottumuksiin ja haasteisiin.

Mukana on paljon muutakin kuin naurua, sillä sekaan mahtuu surua, kaipuuta ja menettämisen kipua. Kun Anna-Maija Ojansivu tulkitsee Johanna Kurkelan herkkää Sun särkyä anna mä en -kappaletta, liikutukselta ei voi välttyä.

Musiikin avulla johdatellaan taitavasti katsojia tunnelmasta toiseen, ja aplodit Ojansivujen laulusuoritusten jälkeen ovat täysin ansaitut. Ja toki kummankin roolityöt ovat hienoa katseltavaa: takuuvarmaa, luontevaa ammattilaistyötä. Henkilöhahmojen välillä on tehokas jännite: nainen on vanhoillisempi, kun taas miehen suonissa virtaa vieläkin vähän rokkarin verta.

On oikeastaan hämmästyttävää, kuinka paljon sisältyy alle tunnin kestävään esitykseen. Katsomosta poistui oikein tyytyväisen oloista yleisöä. Moni kuului naureskelevan, että paljon oli esityksessä mukana itsellekin tuttuja asioita.

J+J Teatterilla kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa päivänäytöksiä aikuisille suunnatussa näytelmässä, ja ainakin ensi-iltapäivä houkutteli kiitettävästi ihmisiä teatterielämyksen pariin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.