Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pelkäätkö petoja metsässä? – Asiantuntijan neuvo: "Laula Beatlesia"

Laukaalainen valokuvaaja Lauri Jokela taltioi lokakuussa 2012 Keuruulla erikoisen kuvan isosta uroskarhusta, joka heilautti kättään kuin morjestaakseen. Metsästysporukan hirvikoira oli säikäyttänyt karhun liikkeelle hieman aiemmin. Lauri Jokela

Topi Nykänen

Suurpedon kohtaaminen on Suomessa harvinaista. Jokaisen metsässä liikkujan on kuitenkin hyvä tietää, miten toimia karhun, suden, ilveksen tai ahman kohdatessaan.

– Aiheesta puhutaan aika paljon ja tiedotusvälineet käsittelevät sitä usein. Minulla on sellainen käsitys, että useimmat suomalaiset tietävät, miten esimerkiksi karhun kanssa pitää toimia. Toinen asia sitten on, riittävätkö hermot tositilanteessa rauhalliseen toimintaan, erikoissuunnittelija Harri Norberg Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Norbergin mukaan aihe on sellainen, että se vaatii jatkuvaa tiedotusta ja esilläoloa. Metsähallituksen ylläpitämä suurpedot.fi-sivusto onkin nyt uusiutunut muun muassa siksi, että ohjeet petojen kohtaamiseen löytyvät aiempaa helpommin. Myös ohjeet suurpetohavainnon tekemiseen ovat nyt selvemmin esillä.

Sivustoa toimittavat Metsähallitus, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus ja ympäristöministeriö.

Perusohje suurpedon kohtaamiseen on toimia rauhallisesti. Viisainta on perääntyä paikalta hitaasti rintamasuunta petoa kohti. Juokseminen ja huutaminen voi säikäyttää pedon hyökkäämään.

Samalla voi jutella rauhallisesti ja seurata pedon liikkeitä. Silmiin katsomista pitää kuitenkin välttää, koska peto voi tulkita sen uhkaavaksi.

Ohjeet vaihtelevat jonkin verran petojen välillä. Hätätilanteessa sutta voi paeta vaikka kiipeämällä puuhun, mutta karhu puolestaan on ihmistä ketterämpi kiipeäjä. Jos karhu hyökkää, kannattaa heittäytyä maahan, suojata niska ja tekeytyä valekuolleeksi. Hyökkäävää sutta vastaan taas suositellaan tappelemaan raivokkaasti.

Norbergin mukaan paras neuvo metsässä liikkujalle on kuitenkin yrittää ehkäistä suurpedon kohtaamista jo ennakolta. Peto kun väistää ihmisääntä lähes poikkeuksetta.

– Jos metsässä liikkuu vaikka kavereiden kanssa, kannattaa välillä vaikka huudella ja jutella, missä mennään. Itse pidän metsässä aina vähän ääntä, lauleskelen vaikka Beatlesia, jos en muuta keksi.

Norbergin mukaan kaikista suurpetohavainnoista kannattaa aina ilmoittaa paikalliselle petoyhdyshenkilölle. Erityisesti pentueista pitäisi ilmoittaa aina, jotta kantaseuranta pysyy ajan tasalla.

– Petoyhdyshenkilöt voivat usein kertoa lisää alueen suurpetokannoista. Jos pedon kohtaaminen vaikka pelottaa, heiltä saa oikeaa tietoa alueen petokannoista, Norberg muistuttaa.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut