Teatteri Eurooppa Neljä: Yökirja Ensi-ilta Sepänkeskuksen TE4-klubilla 31.1.2015

Maija-Liisa Westman

”Milloin se unissakävelijä tulee?” pieni katsoja kuiskutti äidilleen.

Niinpä: kukapa ei muistaisi Herra Hakkaraista, jolla on tapana vaellella yöllä unissaan ympäri kaupunkia. Late Lehdenjakajankin tietää moni, mutta omista Mauri Kunnaksen kirjojen lukukerroistani on sen verran aikaa, että notkea italialaishurmuri DaCapo oli minulle ihan uusi tuttavuus.

Eikä henkilögalleria tähän loppunut. Saimme kauhistella vampyyriä ja kummitusta, ihmetellä leipurin maistuvia pullia ja ihastella palomiehen ripeää toimintaa. Avaruutta tutkiskeleva Esko Valtaojan kloonikin vieraili näyttämöllä, eikä vauhtia ja kutkuttavia tilanteita esityksestä puuttunut.

Tanjalotta Räikkä oli poiminut käsikirjoitukseen jotakin Kunnaksen kirjoista tuttua ja ryydittänyt tapahtumia yllätyksellisillä käänteillä. Räikän ohjaus piti näytelmän napakasti koossa: esitys ei hajonnut ja katsomon pienimpienkin mielenkiinto pysyi vireillä.

Aikuiskatsojien mielikuvitusta taas kutkutti monitasoinen ja kekseliäs käsikirjoitus, joka tarjosi näyttelijöille riittävästi tarttumapintaa henkilö-, eläin- ja henkimaailman hahmojen rakentamiseen. Musiikkia, laulua ja tiukkaa rytmiä ei puuttunut näyttämöltä eikä katsomosta. Kiskodiskon villit tahdit nostivat yleisön jakkaroiltaan, ja meillä kaikilla oli oikeasti aika mukavaa.

Tuttuun Eurooppa Nelosen tapaan koko ensemble teki työtä näyttämöllä hiki otsassa ja tosissaan. Teatteriryhmän brändi on vuosien kuluessa hioutunut jäljittelemättömäksi. Olennainen osa produktioita on musiikki, joka tällä kertaa oli iloinen yllätys. Bändi ei ratsastanut hittikimaralla, vaan tanakasti nojasi näytelmää varten sävellettyyn musiikkiin.

Eurooppa Nelosen lastensatu keikutti vajaassa tunnissa muutakin kuin esiintyjien ja yleisön lanteita. Esityksen päättyessä oli helppo uskoa Late Lehdenjakajaa, joka väitti, että öiseen aikaan se tosivilli meno vasta onkin.

Yleisö nautti!

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tanjalotta Räikkä. Koreografia: Neija Välilä, Sävellykset: Toni Lepistö. Sanoitukset: Honkimäki, Iisala, Välilä, Valkama, Räikkä. Pukusuunnittelu & puvustus: Raija Niiniaho. Lavastus: Ville-Matti Laine, R. Niiniaho. Valo- ja äänisuunnittelu: V-M Laine. Rooleissa: N. Välilä, Tiina Iisala, Paavo Honkimäki, Juha Valkama, Toni Lepistö, Antti Parviainen, Kalle Saarelma, Jaakko Tabell.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.