Yrittäjille on maalla tilaa

Lasse Kangas

Kansalliseen eheytymiseen liittyy sekin, että yksityistä yritystoimintaa arvostetaan kaikissa yhteiskuntaryhmissä. Tältä osin eheytyminen alkoi viimeistään 1980-luvulla, kun sosiaalidemokraatit Kalevi Sorsan johdolla uudistivat puolueohjelmansa ja hyväksyivät markkinatalouden.

Puolueet ovat nyt ainakin puheiden tasolla yhteisrintamassa yrittäjien asialla.

Keski-Suomessa on perustettu viime vuosikymmeninä suuri määrä pieniä, 1–2 työntekijän yrityksiä.

Maakunnan tulevaisuutta tutkailevissa pohdinnoissa on viime aikoina valiteltu, että keskisuomalaisten yritysten kasvu on jäänyt vähäiseksi. Liian suuri osa yrittäjistä tyytyy vain itsensä tai korkeintaan perheenjäsenten työllistämiseen. Kasvuyrityksiä sanotaan olevan aivan liian vähän.

On kuitenkin syytä painottaa, että yhden työntekijän yritykset ovat arvokas ja tärkeä osa elinkeinoelämää ja niiden kasvanut lukumäärä vahvistaa osaltaan uskoa maakunnan tulevaisuuteen.

Sekin on muistettava, että suuret yritykset ovat olleet aluksi pieniä. Presidentti Urho Kekkonen vieraili 1960-luvulla pienessä maaseutupitäjässä satoja henkilöitä työllistäneessä yrityksessä. Presidentti kysyi, mistä on saatu alkupääoma. Yrityksen perustaja vastasi:

”Mikä pääoma? Lainasin naapurista jakoavaimen ja aloitin työt!”

Maaseutu on ollut 20 viime vuotta historiallisen rakennemuutoksen tilassa. Maatilojen lukumäärä on vähentynyt nopeammin kuin ennustettiin, mutta samanaikaisesti tilojen koko on kasvanut. Maanviljelijät ovat rakentaneet ja rakentavat tiloistaan yrityksiä, joiden investoinnit edellyttävät ylisukupolvista tulevaisuuden näköalaa.

Ainakin perinteisessä katsannossa talonpoikainen maaseutu ja maatalous ovat historiaa.

Mitä rakennemuutos merkitsee maaseudulla perinteisesti arvostetulle yrittäjyydelle?

Nopea muutos merkitsee vaikeuksia, mutta aina myös mahdollisuuksia. Maaseudulla on nyt kysyntää uudelle yrittäjyydelle.

Suuret maatilat ostavat erilaisia työsuorituksia. Esimerkiksi suurten karjatilojen työmäärä on sitä luokkaa, että peltotyöt on monissa tapauksissa järkevää teettää yrittäjällä.

Puunjalostusteollisuuden kasvun näkymät merkitsevät Keski-Suomen maaseudulla yrittäjille uusia mahdollisuuksia. Kaiken kaikkiaan taloudellis-yhteiskunnallinen muutos tuo mukanaan uusia tehtäviä ja tilaa pienille yrityksille sekä maaseudulla että kaupungeissa.

Kuntien elinkeinopolitiikassa on otettava huomioon pienyritysten uudet mahdollisuudet. Avainasemassa ovat elinkeinoasiamiehet. Hyvin tehtävänsä hoitava elinkeinoasiamies seuraa ja selvittää, millaisille yrityksille pitäjässä olisi kysyntää. Lisäksi on kartoitettava yrittäjiksi halukkaat ja kykenevät paikkakuntalaiset. Elinkeinoasiamiehen rooli on tärkeä myös yrityksen perustamisvaiheessa.

Suomi ei ole enää samalla tavalla pääomaköyhä maa kuin viime vuosisadalla. Mutta yrittäjyyden ydinasia on entinen eli tarvitaan nuoria, jotka lainaavat naapurista jakoavaimen ja aloittavat työt.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut