Nuorille töitä jalkautumalla

Inkeri Pasanen

Nuorisotyöttömyys on kasvanut Suomessa jo usean vuoden ajan. Tilastokeskuksen alkuviikosta julkistaman tutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaita oli työttömänä joulukuussa lähes 60 000, mikä merkitsee liki 20 prosentin työttömyyttä tuossa ikäluokassa.

Alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli joulukuussa koko maassa 88 562. Keski-Suomi on edelleen maan suurimpia työttömyysalueita myös nuorison kohdalla; alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli maakunnassa 6 192.

Ankeat luvut eivät surkuttelemalla parane. Yhä useamman meistä on käärittävä hihansa nuorisotyöttömyyden taltuttamiseksi. Onneksi Keski-Suomessa viime vuonna käynnistynyt Nuorille töitä -projekti saa jatkaa tuloksellista työtään.

Nuorille töitä -projekti käynnistyi viime vuoden alussa ely-keskuksen voimin. Keski-Suomen Yrittäjät oli vahva liikkeellepaneva voima, ja on ollut alusta saakka projektin tukena monin eri tavoin.

Projektitöihin ei palkattu harmaantuneita virkamiehiä vaan vastavalmistuneita nuoria. Viidestä nuoresta kolme jalkautui yrityksiin ja oppilaitoksiin, kun taas kahden hengen viestintätiimi hoiti tiedotusta ja päivitti verkkosivuja. Nuorten ansiosta projektiin voi tutustua esimerkiksi Keskisuomalaisen verkkolehdessä.

Yritysyhteistyön tavoitteena oli löytää nuorille työ-, oppisopimus- ja työkokeilupaikkoja sekä jakaa tietoa alle 30-vuotiaiden palkkaukseen saatavista tukimuodoista. Vaikka Sanssi-kortit, palkkatuet, oppisopimuskoulutukset ja erilaiset te-toimiston rekrykoulutukset ovat olleet käytössä jo vuosien ajan, nuoret projektityöntekijät törmäsivät yleisesti yrittäjien ennakkoluuloihin ja tiedonpuutteeseen.

Palkkatuen sudenkuopat -juttu oli yksi Ksml.fi/nuorilletoita -sivun suosituimpia.

Vuoden aikana Nuorille töitä -lähettiläiden ymmärrys yrittäjien arjesta lisääntyi roppakaupalla. He oivalsivat, että yrittäjät ovat kyllä valmiita palkkaamaan nuoria, jos heillä ylipäänsä on työvoiman tarvetta ja löytyy työhön sopiva tekijä.

Projektin tavoitteena oli löytää työpaikka 500 nuorelle. Tavoite ylittyi: vakituisen työpaikan sai 286, määräaikaisen 224 ja kesätyön 649 nuorta. Lisäksi projekti auttoi alkuun muutamia oppisopimuksia ja työkokeiluja.

Pieni positiivinen liikahdus tapahtui myös työttömyyden kokonaiskuvassa. Kun vuoden 2013 lopussa keskisuomalaisten nuorten osuus koko maan nuorisotyöttömistä oli 7,2 prosenttia, joulukuussa 2014 oli päästy tasan seitsemään prosenttiin.

Projekti on nyt siirtynyt te-toimiston alaisuuteen. Työtä jatkaa kolme nuorta. Heidän yrityksistä ja oppilaitoksista keräämäänsä ruohonjuuritason tietoa kannattaisi käyttää hyväksi pohdinnoissa, miksi valtakunnallinen nuorisotakuu ei onnistu täyttämään hienoja lupauksiaan.

Nuorisotyöttömyyden taltuttamiseen ei ole oikotietä. Yrittäjien viestit palkkatukien byrokraattisuudesta ja työllistämisen esteistä on otettava vakavasti – tämä olkoon seuraavan hallituksen ykkösasioita.

Tosissaan on tartuttava myös nuorten neuvottomuuteen siitä, mistä ja miten he voisivat työtä hakea. Oppilaitoksiin on saatava lisää työelämätaitojen ja työnhaun opetusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut