Kokoomuksessa kova kisa

Pekka Mervola

Kokoomus totuttelee Keski-Suomessa Henna Virkkusen jälkeiseen aikaan. Virkkunen oli kokoomuksen maakunnallinen ykkösnimi ja ylivertaisessa asemassa kansallisessa politiikassa. Hän oli puheenjohtaja Jyrki Kataisen lähipiiriä.

Välillä keskisuomalaiset kokivat Virkkusen jättäneen maakunnan toisen luokan kysymykseksi ajaessaan valtakunnallisesti kokoomuksen linjaa. Kuntauudistuksen epäonnistuminen söi lopulta Virkkusen asemaa, samoin Kataisen johtajakauden väljähtyminen loppua kohden.

Viime eurovaaleissa Virkkunen valittiin komeasti ensimmäisenä keskisuomalaiseksi eurokansanedustajaksi. Tahtonainen siirtyi Brysselin koneeseen ja tilalle eduskuntaan nousi jo edellisissä eduskuntavaaleissa kovan kampanjan tehnyt Mikael Palola.

Keskisuomalaisen viime joulukuussa Tietoykkösellä teettämän KSML-kyselyn mukaan kokoomus on menettämässä Keski-Suomessa toisen kansanedustajan paikan. Mielipidetutkimuksen mukaan kokoomus saisi 10,9 prosenttia äänistä kun vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kannatus oli 15,0 prosenttia.

Piikkipaikalla vaalikampanjassa on ehkä kaksi miestä. KSML-kyselyn mukaan Sinuhe Wallinheimo on ennakkosuosikki. Hän sai kyselyssä yksin enemmän mainintoja (29 kappaletta) kuin muut kokoomuksen ehdokkaat yhteensä (20 kappaletta).

Kakkosena on Palola kuudella maininnalla. Wallinheimon ja Palolan kampanjoista tulee eittämättä vahvoja.

Wallinheimo on päässyt ensimmäisen kauden kansanedustajaksi hyvin asioiden ytimeen ja ollut ahkera. Hän oli Alexander Stubbin tukijoukoissa puheenjohtajavalinnassa, mikä tosin on nyt kääntynyt taakaksi. Wallinheimo on pitänyt voimakkaasti Keski-Suomen asiaa esillä ja ajanut maakunnallisia hankkeita kuin Pekkarinen.

Wallinheimon jääkiekkotausta tuo hänelle plussaa ja miinusta. Wallinheimo kuuluu kokoomuksen liberaaliin reunaan.

Palola puolestaan profiloituu sosiaali- ja terveyspuolen osaajaksi. Hänellä on lestadiolaistaustaisena arvokonservatiivisen suunnan edustaja.

Kokoomuksen ehdokkaissa on yhtä monta miestä ja naista. Itsestään selvää Virkkusen seuraajaa naisissa ei ole vaan ehdokkaat ovat hyvin tasavahvoja. Sirpa Pii-Keinonen on Suomen yrittäjänaisten puheenjohtaja, Marjo Pakka opettaja, Annamaija Manninen viestintäyrittäjä, Pauliina Holm koulutuspäällikkö ja Kati-Erika Timperi Marttojen toiminnanjohtaja. Maakunnasta tulevia ehdokkaita ovat jämsäläinen sairaanhoitaja Lotta Ahola, laukaalainen sosionomi Maarit Heikkinen.

Miesehdokkaissa maakunnan tulevaisuudennimiä lienee toisen polven poliitikko-ehdokas Ahti Weijo Luhangasta. Heikki Kankimäki tulee Keuruulta.

Jyväskylän politiikassa meritoitunut evp-eversti Juha Suonperä edustaa kokemusta. Caius Forsberg Jyväskylästä ja Juuso Lahtinen Pihtiputaalta ovat nousevaa polvea.

Kokoomus voi hyvinkin onnistua pitämään kaksi kansanedustajaa Keski-Suomessa, sillä vasta kampanjan viime metrit konkretisoivat äänestäjien tahdon.

Käyn kolumneissani vuorottain lävitse jokaisen puolueen ehdokastilanteen. Aiemmin on ilmestynyt perussuomalaisten (6.1.) ja SDP:n tilannearvio (13.1.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut