Autoilija, poliisi vahtii luurin käyttöäsi tällä viikolla

Poliisi valvoo tienkäyttäjien tarkkaamattomuutta tällä viikolla. Risto Aalto

Outi Laatikainen

Poliisi valvoo tienkäyttäjien tarkkaamattomuutta liikenteessä alkaneella viikolla koko Suomessa, kertoo Poliisihallitus. Tarkkaamattomuudella tarkoitetaan huomion kiinnittymistä johonkin muuhun kuin liikenteeseen, kuten kännykän käyttöön ajon aikana, syömiseen, juomiseen tai esimerkiksi vilkkaaseen keskusteluun matkustajien kanssa.

– Liikenneturvallisuuden näkökulmasta on huolestuttavaa, että erityisesti matkapuhelimen käyttö ajon aikana on yleistynyt, sanoo poliisitarkastaja Pasi Kemppainen Poliisihallituksesta.

Poliisi muistuttaa, että tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettaja ei saa käyttää viestintälaitteita ajon aikana siten, että kuljettajan keskittyminen auton käyttöön ja liikenteeseen häiriintyy. Ajaessa ei saa käyttää kännykkää niin, että laite on kädessä.

Puhuminen puhelimeen ajon aikana nelinkertaistaa ja viestin kirjoittaminen yli 20-kertaistaa onnettomuusriskin. Liikenneturvan selvityksen mukaan 79 prosenttia naisista ja 85 prosenttia miehistä vastaa puheluihin ja 25–34-vuotiasta kuljettajista 37 prosenttia kirjoittaa viestejä ajaessaan. Viime vuonna poliisi puuttui niin sanottuihin kännykkärikkeisiin yli 6 000 kertaa.

Poliisi kiinnittää valvonnassaan huomiota myös muihin tarkkaamattomuudesta aiheutuviin liikennesääntöjen laiminlyönteihin, kuten virheellisiin kaistanvaihtoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.