Hyvän mielen apuohjelmat syrjäyttivät törky-tv:n

Suomalaiset haluavat katsoa televisiosta hyvän mielen tosi-tv:tä mieluummin kuin ihmisten nolaamista tai nöyryyttämistä. Salmi Matti

STT

Suomen tv-kanavilla näkyvässä tosi-tv-tarjonnassa näkee nyt aiempaa vähemmän ihmisten nöyryyttämiseen ja nolaamiseen perustuvaa sisältöä. Vastaavasti positiiviseen muutokseen ja auttamiseen liittyvät ohjelmat ovat lisääntyneet. Laihdutusohjelmia on jo nähty Suomessa useita, ja parhaillaan Yle esittää kahta alkoholinkäytön vähentämiseen keskittyvää ohjelmaa.

Tosi-tv-ilmiöihin perehtynyt tutkija Mikko Hautakangas Tampereen yliopistosta sanoo, että hyvä esimerkki törky-tv:n hiipumisesta on Duudsonit-ryhmä. Vuosituhannen alussa heidän ohjelmansa perustuivat sopimattomaan kepposteluun, mutta Sub-kanavan ja MTV3:n tuoreessa Duudsonit tuli taloon -ohjelmassa keskiössä on ihmisten auttaminen.

Hautakankaan mielestä tosi-tv on viime vuosina keskittynyt aiempaa enemmän myös perheeseen ja varsinkin äitiyteen. Esimerkkejä tällaisista ohjelmista ovat kaupallisten kanavien Erilaiset äidit, Toisenlaiset äidit ja Erilaiset perheet sekä Ylen Teiniäidit ja Imettäjät.

- Ylipäänsä kulttuurissamme on mielestäni nyt hyvin voimakasta perhekeskeisyyttä. Perhe on yleisesti hyväksytty, yhdistävä arvo ajassa, jossa muuten ollaan hirveän moniarvoisia ja perheen lisäksi muut suuret kertomukset puuttuvat. Voi ajatella, että hyvinkin erilaiset ihmiset tunnistavat perhe-elämän kautta asioita toistensa arjesta, Hautakangas pohtii.

Parisuhteen etsintään keskittyvät ohjelmat taas ovat koko 2000-luvun ajan olleet tosi-tv:n suosittua ydinaluetta. Tuorein tämän lajityypin kohun herättäjä Suomessa on ollut Ava-kanavan Ensitreffit alttarilla, jossa toisilleen entuudestaan tuntemattomat sinkut avioituvat ensitapaamisella.

- Tietyllä tapaa jo 1980-luvulla alkanut seuranhakuohjelma Napakymppi ja vuonna 1999 lanseerattu Videotreffit olivat tosi-tv:tä, sanoo Hautakangas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.