Terrori lännessä laittaa Assadin osakkeet nousuun

Janne Yläjoki

Pariisin viimeviikkoiset terrori-iskut näyttävät käynnistäneen Euroopassa pitkäkestoisemman myllerryksen, jonka lopputulosta on vielä vaikea ennakoida.

Suurvaltapolitiikassa uusi terrorin vastainen ilmapiiri tarkoittanee kuitenkin Venäjän ja lännen välien vähittäistä lämpenemistä.

Se voi tarkoittaa myöskin sitä, että länsi ottaa uuden asenteen Syyrian autoritaarisen presidentin Bashar al-Assadin hallintoa kohtaan.

Isis nähdään nyt niin vaarallisena terroristien kasvualustana, että sen ”neutralointiin” halutaan mukaan kaikki olennaiset voimat. Syyriassa Assadin hallinto ilman muuta kuuluu näihin.

Yhdysvaltain uusi näkemys Syyrian tilanteesta tuli selvästi esille viime keskiviikkona, kun ulkoministeri John Kerry tapasi YK:n Syyria-lähettilään Staffan de Misturan Genevessä.

New York Timesin mukaan Kerry ei vaatinut enää Assadin hallinnon täydellistä syrjäyttämistä tulevasta väliaikaishallinnosta, vaan tyytyi ainoastaan pienimuotoiseen sormen heristelyyn.

– Presidentti Assadin ja hänen hallintonsa olisi aika asettaa oma kansa etusijalle ja miettiä omien toimiensa seurauksia; toimien, jotka houkuttelevat yhä enemmän ja enemmän terroristeja Syyriaan, Kerry sanaili NYT:n mukaan.

Vielä viime vuonna, ennen kriisiytyneitä Geneven Syyria-neuvotteluja, Kerry vaati toistuvasti Assadin hallinnon täydellistä poissulkemista Syyrian tulevasta väliaikaishallinnosta, lehti huomauttaa.

Nyt Kerry esiintyi korostetun diplomaattisesti ja ilmoitti myöskin tukevansa Venäjän isännöimiä uusia Syyria-neuvotteluja. Ne käydään reilun viikon päästä Moskovassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri suorastaan patisteli Syyrian maltillista oppositiota mukaan Moskovan neuvotteluprosessiin. Se oli todellakin uutta. Vielä hetki sitten Venäjä – Assadin hallinnon tärkein aseistaja – nähtiin lähes Syyrian konfliktin pääsyyllisenä.

Venäjän ja Yhdysvaltain yhteistoiminta Syyriassa olisi enemmän kuin suotavaa. Se avaisi uusia toimintamahdollisuuksia YK:lle ja sitouttaisi prosessiin myös Iranin, joka nähdään konfliktin avainvaltiona.

Yhdysvallat ja Iran ovat jo asiallisissa puheväleissä. Kerry siirtyi keskiviikkona heti YK-lähettilään tapaamisen jälkeen kahdenkeskisiin neuvotteluihin Iranin ulkoministerin Javad Zarifin kanssa, NYT huomauttaa.

Iran on Isisin vastaisen taistelun avainvaltio ennen muuta siksi, että Irakin puolisotilaalliset shiiakaartit ovat pitkälti sen peukalon alla. Jos Isis halutaan pistää Irakissa ahtaalle, se onnistuu vain shiiojen liikkeellelähdöllä. Syyriassa taas Iran on Venäjän ohella Assadin hallinnon tärkein tukija.

Myös YK:n roolin viimeaikainen vahvistuminen Syyriassa on toivoa herättävää. Maailmanjärjestön Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura onnistui tällä viikolla saamaan alueellisen tulitauon Homsin itälaidalla olevalle al-Wairin alue, joka on viimeinen kapinallisten hallitsema alue Homsin seudulla.

10 päivän mittainen tulitauko mahdollistaa avustuskuljetukset alueelle, joka on ollut yli puolitoista vuotta Syyrian hallituksen piirittämänä.

De Mistura yrittää levittää alueellisten tulitaukojen malliaan seuraavaksi Aleppon seudulle. Jos malli saadaan toimimaan siellä, se voi olla keskeinen avain jopa koko konfliktin ratkaisemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut