Nyt se alkoi, pelätty deflaatio

Pekka Mervola

Rahan arvo nousee, kun vuosia jatkunut inflaatio kääntyi euroalueella deflaatioksi. Euroopan tilastokeskus Eurostat kertoi keskiviikkona, että joulukuussa hintojen nousu muuttui hintojen laskuksi. Muutos oli vuoden takaiseen verrattuna -0,2 prosenttia.

Deflaatio on vaikeampi ongelma kuin inflaatio. Rahan arvon heikkeneminen pitää taloutta liikkeellä. Siksi markkinatalouksissa muutaman prosentin inflaatio on tavoiteltu tilanne.

Kun taloudessa on tasainen inflaatio, raha ei jää paikalleen. Ihmisten on mielekästä ostaa tavaroita ja palveluja, sillä tulevaisuudessa niiden hintoihin voi odottaa korotuksia. Ostajan ei kannata jäädä odottamaan.

Inflaatiokaan ei kaikissa muodoissaan ole hyväksi. Korkea inflaatio vie ostovoimaa tai talouden kilpailukykyä. Pahimmillaan se tuhoaa molemmat. Inflaatio on yleensä ongelma, silloin kun se ylittää 3–4 prosentin tason. Kaksinumeroiset inflaatiolukemat kertovat maan rahatalouden syvistä ongelmista.

Euroopan keskuspankin EKP:n inflaatiotavoite on kahdessa prosentissa. Sen tasoinen inflaatio pitää talouden terveenä mutta ei tuota vääränlaista hintojen ja palkkojen nousukierrettä.

Deflaatio on paha mörkö. Deflaatiossa hintojen nousu on muuttunut hintojen laskuksi. Tällöin ostajien kannattaa vain odottaa, sillä hankinnan voi tehdä tulevaisuudessa halvemmalla.

Deflaatio tyrehdyttää luontaisen kysynnän ja johtaa lamaantuvaan talouteen. Siksi keskuspankit yrittävät pitää inflaation ja rahan arvon sopivana korkotasoa säätelemällä.

Nyt euroalueen korkotaso on huippumatalalla. Kolmen kuukauden eurobor oli eilen 0,07 prosenttia. EKP ei voi enää korkoa laskemalla juuri elvyttää taloutta vaan keinoksi jää rahan määrän lisääminen. Näitä toimia EKP:ltä odotetaan. EKP ostanee tammi-helmikuussa erilaisia velkapapereita ja näin tuo rahaa markkinoille.

Matala korkotaso, deflaatio ja nollatasoinen kasvu heikentävät euroa suhteessa dollariin. Euron arvon lasku on nyt se toivonkipinä, josta Eurooppa voi odottaa apua. Euron heikentyminen auttaa vientiteollisuutta ja nostaa tuontitavaroiden hintoja. Näin siis oma vienti elpyy ja tuonti vähenee. Tuontitavaroiden hinnannousu voi myös tappaa alkanutta deflaatiota.

Todennäköisesti deflaatio jatkuu euroalueella ainakin talven ja kevään ajan, sillä yksi suuri syy hintojen laskuun on öljyn roima halpeneminen. Öljyn hinta pysynee alhaalla jopa vuoden tai kaksi. Öljyntuottajamaat pyrkivät jarruttamaan investointeja Yhdysvaltojen liuskeöljytuotantoon. Liuskeöljy ja maailmantalouden vaisuus ovat öljyn hinnanlaskun pääsyitä.

Tuskin deflaatio on pysyvä tilanne. Kun öljyn hinta aikanaan kääntyy nousuun, se nostaa heti inflaatiota. Toisaalta myös maailmantalouden halpatyövoiman lähteet alkavat olla loppuun käytetyt. Kiinassa, Intiassa ja muissakin Aasian maissa työvoimakulut nousevat.

Afrikasta ei tule seuraavaa halvan työvoiman keidasta, joten halvan tehdastuotannon aika voi pian olla lopuillaan. Seuraava vaihe on robotisoituva tuotanto ja silloin ”työ” voi siirtyä taas kehittyneisiin maihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut