Toteutuuko Soinin hallitustie?

Pekka Mervola

Perussuomalaisten muukalaisvastaisen rintaman ykkösnimi Jussi Halla-aho arvelee hetkensä koittaneen. Halla-aho on ollut pitkään hiljaa ja alistunut puolueen rivimieheksi. Hän jäi kansanedustajana puheenjohtaja Timo Soinin jalkoihin eikä saanut laajaa tukea ajatuksilleen.

Halla-aho hakeutuikin eurovaaleihin ja keräsi niistä 80 772 äänen potin, mutta hävisi silti kirkkaaksi maahanmuuton ja EU:n kannattajalle eli Alexander Stubbille (kok.). Stubb oli ääniharava 148 190 äänellään.

Halla-ahon suuri äänisaalis ei vahvistanut hänen asemaansa perussuomalaisissa. Osalle puolueväkeä Halla-ahon lähtö maanpakoon Brysseliin oli iloinen asia, sillä hän oli puolueelle riski. Halla-ahon maahanmuuttokriittiset ajatukset voivat karkottaa osan äänestäjistä ja ajaa puolueen marginaaliin.

Timo Soini on ollut vaisu ja vetäytyvä vuoden ajan. Perussuomalaisten kannatus on laskenut vuoden 2011 jytkyn luvuista eli 19,1 prosentista. Nyt mielipidetiedustelun kannatus on 13–14 prosentin tasolla.

Kevään eurovaaleissa perussuomalaisten kannatus oli 12,9 prosenttia ja vuoden 2012 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Soini joutui henkilökohtaisesti tyytymään 9,4 prosentin kannatukseen.

Nyt jälkikäteen näyttää siltä, että presidentinvaalit olivat käännekohta Soinin toiminnassa. Hän hävisi selvästi vihreiden Pekka Haavistolle ja keskustan Paavo Väyryselle ja jäi neljänneksi ensimmäisellä kierroksella.

Vaalit osoittivat, että perussuomalaisten kannatus ei ole vain kasvavaa sorttia. Se voi myös laskea ja jytky voi olla ainutkertainen tapahtuma.

Soinin kannalta kyse on jo jonkun aikaa ollut siitä, pysyykö perussuomalaisten kannatus huhtikuun eduskuntavaaleihin saakka riittävällä tasolla.

Riittävä taso on sellainen, jolla Soini pääsee etuovesta hallitukseen.

Keväällä 2011 perussuomalaiset eivät olleet valmiita hallitusvastuuseen. Puolue oli kerralla moninkertaistunut. Kansanedustajat olivat uusia. Perussuomalaiset eivät myöskään olisi kovan vaalikampanjan jälkeen voineet pakittaa eteläisen Euroopan tukikysymyksissä, joten ainoa vaihtoehto oli oppositio.

Huhtikuun vaalit ovat Soinille ainutkertainen mahdollisuus kruunata pitkä poliittinen uransa ministeriydellä. Soini on johtanut SMP:n raunioille syntynyttä puoluetta Raimo Vistbackan jälkeen eli vuodesta 1997.

Perussuomalaiset on oikeasti Soinin luomus. Hän loi vähäväkisen kansan puolueen uudestaan ja löysi SDP:n sekä keskustan välistä elintilan.

Globalisaatioon kriittisesti suhtautuva konservatiivinen linja puri, kun teollisia työpaikkoja vyöryi Kiinaan eikä SDP puolustanut tästä huolestuneita äänestäjiään. Keskustasta puolestaan ihmisiä karkottui liberaalin linjan takia.

Soini on ollut puolueessaan ehdoton johtaja. Häntä ei kukaan ole haastanut eikä Halla-ahokaan sitä vielä pysty tekemään.

Soini vie puolueensa vaalien jälkeen hallitukseen ja jättää sitten ensi vaalikauden aikana puolueen puheenjohtajuuden. Sitä vallanjakoa varten haastajat alkavat nyt tulla esille, kun kannatusluvut eivät Soinia nyt kannattele.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.