Suomessa tehdään lähes kaksi ja puoli itsemurhaa päivässä

Anna Kivinen

Vuoden 2013 aikana itsemurhan teki 887 henkilöä. Tämä oli 14 enemmän kuin edellisenä vuonna. Jokaisena vuoden päivänä henkensä itseltään riistää 2,4 ihmistä. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen kuolemansyytilastoista.

– Kehityssuunta on aivan väärä, pahoittelee Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka järjestön tiedotteessa.

Mielenterveyden keskusliitto perää Suomeen kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa. Suomi oli ensimmäinen maa, jossa tällainen otettiin käyttöön. Ohjelmaa ei kuitenkaan ole päivitetty ja se on kauan sitten unohtunut, järjestö huomauttaa.

Tilastokeskuksen mukaan 15–24-vuotiaana kuolleista itsemurhan tehneitä oli yli kolmannes. Itsemurhien osuus nuorten kuolemansyistä on suuri, koska nuorten muu kuolleisuus on vähäistä. Kaikista itsemurhan tehneistä oli alle 25-vuotiaita joka kymmenes.

Suomalaisten nuorten itsemurhakuolleisuus on eurooppalaisittain verrattuna korkeaa. Eurostatin tilastojen mukaan 2011 nuorten itsemurhakuolleisuus oli Suomea korkeampi vain Liettuassa ja Latviassa.

– Nuoren itsemurha on inhimillisistä tragedioista suurimpia. Ammattiavun ja mahdollisen lääkehoidon rinnalla yksikin välittävä aikuinen tai mukaansa hyväksyvä yhteisö on nuoren selviytymiselle tärkeä. Mielen sairastuttua sillä, että pääsee kiinni arkeen ihmisen, tekemisen tai ryhmän kautta, on kuntoutumiselle ratkaiseva merkitys, kertoo Sydänmaanlakka.

Suomessa itsemurhakuolleisuus on edelleen Pohjoismaiden korkein ja korkeampi kuin OECD-maissa keskimäärin. Itsemurhat aiheuttavat valtavan inhimillisen kärsimyksen. Ne myös maksavat Suomelle noin miljardi euroa vuodessa.

Itsemurhien määrä oli suurimmillaan vuonna 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Sen jälkeen itsemurhakuolleisuus on pienentynyt 20 vuodessa yli 40 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.