Paluuliikenne huipussaan – Kirkkoon liittyi ennätysmäärä ihmisiä

Jyväskyläläiset seurasivat uudenvuodenyönä kaupungin ilotulitusta Kirkkopuistossa. Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyi viime vuonna enemmän ihmisiä kuin koskaan ennen, joskin eronneiden määrä oli yhä moninkertainen. Agata Anttonen

Topi Nykänen

Vuonna 2014 Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyi vahvistamattomien tietojen mukaan yli 15 500 henkilöä. Luku on suurempi kuin koskaan ennen.

Erityisen paljon kirkkoon liityttiin vuoden lopussa, jolloin myös kirkosta eroamisten aalto oli korkeimmillaan. Joulukuussa 2014 kirkkoon liittyi lähes 1 400 ihmistä, kun viime vuonna vastaava luku oli 892.

– Viime joulukuussa kirkkoon liittyi useita satoja henkilöitä viimevuotista enemmän. Tämä saattaa kertoa uudenlaisesta ilmiöstä, jossa kirkon julkiset kannanotot aiheuttavat myös paluuliikennettä kirkkoon, sanoo Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta tiedotteessa.

Vuonna 2013 kirkkoon liittyi 14 653 henkilöä.

Kirkosta erosi viime vuonna noin 74 000 ihmistä, mikä on selvästi keskimääräistä enemmän.

Vuonna 2013 kirkosta erosi 58 965 henkilöä. Tässä luvussa on järjestelmävaihdoksen vuoksi mukana myös vuoden 2012 lopun tapahtumia.

Kirkon jäseniä on vuoden 2014 lopussa noin 4,04 miljoonaa eli noin 74 prosenttia suomalaisista.

Tiedot perustuvat kirkon jäsentietojärjestelmän ennakkotietoihin ajalta 1.1.–31.12.2014. Tarkistetut luvut saadaan jäsentietojärjestelmästä tammikuun puoleenväliin mennessä.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö, entinen Jyväskylän kirkkoherra Jukka Keskitalo iloitsee kirkkoon liittyneiden suuresta määrästä. Keskitalo sanoo, että myös kirkosta eroaminen otetaan vakavasti ja eronneiden viestejä kuunnellaan kirkossa tarkoin korvin.

– Kirkko on viime vuoden jäsenyysmuutoksista huolimatta Suomen suurin yhteisö. Erityisesti vaikeina taloudellisina aikoina moni arvostaa kirkon ruohonjuuritason työtä ja roolia paikallistasolla. Kirkon ulkomaanavun ja lähetysjärjestöjen kautta kirkon jäsenen auttava käsi ulottuu eri puolille maailmaa, Keskitalo muistuttaa tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.