Tulevaisuusprofessori: Maaseutu pidettävä asuttuna teollisuuspolitiikan takia

Markku Wileniuksen mukaan yksi Suomen talouden tukijaloista on tulevaisuudessa luonnonvarojen älykäs hyödyntäminen, joten maaseudulle on jäätävä riittävästi työvoimaa. Jaana Räihälä

Matti Pietiläinen

Tulevaisuudentutkija Markku Wilenius perää perinteisen aluepolitiikan tilalle teollisuuspoliittista ajattelua.

Hänen mukaansa yksi Suomen talouden tukijaloista on tulevaisuudessa luonnonvarojen älykäs hyödyntäminen, joten maaseudulle on jäätävä riittävästi työvoimaa.

­- Kyse ei ole vanhasta aluepolitiikasta, jossa ihmiset halutaan pitää haja-asutusalueella, koska se on fiksua ja kivaa aluepoliittisesti. Se on fiksua ja kivaa teollisuuspoliittisesti. Tämä meidän täytyy ymmärtää ja tämä on vasta nyt jollain lailla tulossa esiin, Wilenius sanoo.

Hän on Turun yliopiston alaisen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen pitkäaikainen professori. Keskus taas on Pohjoismaiden suurin tulevaisuudentutkimukseen ja ennakointiin erikoistunut akateeminen tutkimuslaitos.

Wilenius myöntää, että asutuskeskuksiin pakkautuminen voi olla joltain osin järkevää. Ihmisille tärkeän infrastruktuurin keskittämistä keskuksiin taas ei.

­- Luultavasti se ei ole kauhean fiksua.

Aluesuunnittelun ja -politiikan professori Sami Moisio ennakoi kuitenkin, että aluepoliittinen keskustelu kohdistuu entistä enemmän siihen, montako kaupunkiseutua Suomalaisen aluepolitiikan ytimeen mahtuu ja millaisia niiden sisäiset ongelmat ovat.

­- Suomalaisista aluepolitiikan kysymyksistä tulee aikaisempaan selvemmin kaupunkipolitiikkaa, kiteyttää Moisio, joka siirtyi vuodenvaihteessa Oulun yliopistosta Helsingin yliopistoon professoriksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.