Presidentti Niinistö: "Kiväärin piipusta kasvaa vain kaaosta"

Arkistokuva: Tasavallan presidentti otti puheessaan kantaa moniin ajankohtaisiin asioihin. Mauri Ratilainen

Jaakko Kinnunen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti uudenvuoden puheessaan esiin kolme keskeistä teemaa. Niinistö puhui Euroopan ja Suomen turvallisuudesta, talouden haasteista ja ilmastonmuutoksesta. Turvallisuus vei suurimman huomion presidentin esityksestä.

Erityisesti presidentti Niinistö keskittyi Ukrainan tilanteeseen.

– Näimme, ettei Eurooppa olekaan rauhan tyyssija, Niinistö totesi.

Presidentti totesi, että Suomi tuomitsee sekä EU- että kansallisella tasolla Venäjän suorittaman Krimin niemimaan valtauksen. Samoin Suomi tuomitsee Venäjän tämänhetkisen toiminnan Itä-Ukrainassa.

Puheessaan Niinistö korosti, että Euroopassa ei nykypäivänä pitäisi olla enää tilaa sodalle.

– Jos valta onkin joskus kasvanut kiväärin piipusta, nyt sieltä kasvaa vain kaaos, Niinistö totesi.

Suomen ja Venäjän suhteet presidentti haluaa pitää hyvinä. Hyvistä suhteista huolimatta Suomen asema on presidentin mukaan selvä.

– Venäjä tietää, että Suomi on ja pysyy osana länttä, Niinistö sanoi.

Suomen turvallisuuden suureksi haasteeksi presidentti Niinistö nosti resurssipulan. Nykyisellä puolustusbudjetilla ei presidentin mukaan enää voida ylläpitää uskottavaa puolustusta.

– Ilman tuntuvia lisäpanostuksia, uskottavan puolustuksen ylläpitäminen ei ole mahdollista.

Presidentti nosti puheessaan kuitenkin esiin EU:n roolin turvallisuusasiassa. Niinistön mukaan on mahdotonta ajatella, että EU katsoisi sivusta, jos yhtä sen jäsenmaata vastaan kohdistuisi sotilaallinen hyökkäys. Lisäksi mennyt vuosi on presidentin mukaan osoittanut, että Euroopan Unioni voi talouspakotteilla saada muutoksia aikaan.

Lisäksi presidentti toivoi Suomen syventävän puolustuspoliittisista yhteistyötään Ruotsin kanssa.

Myös Nato-asia nousi esiin puheessa.

– Nato-jäsenyytta on aina mahdollista hakea, jos niin haluamme, Niinistö totesi.

Suomen talouden suurimmaksi ongelmaksi presidentti Niinistö nosti rakennemuutoksen. Kulunut vuosi on presidentin mukaan osoittanut suomalaisille, että talous ei korjaudu itsestään.

Samalla hän korosti jokaisen suomalaisen vastuuta yhteiskunnan nostamisessa takaisin jaloilleen.

– Tavallisen suomalaisen asenne ratkaisee yhteiskuntamme tulevaisuuden. Jos oikeasti haluaa vaikuttaa, nyt pitää kertoa, mistä itse on valmis luopumaan. Puheet on pidetty, on toiminnan aika, Niinistö totesi.

Ilmastonmuutosta presidentti pitää erittäin suurena uhkana sekä Suomelle että koko maailmalle. Niinistö myös viittasi tutkimuksiin, joiden mukaan ilmastonmuutos tuntuu voimakkaimmin juuri pohjolassa.

– Kansainvälinen yhteisö on tiukan haasteen edessä. Ilmastonmuutoksen torjuminen ja talous ovat vuorovaikutuksessa. Jos ilmastonmuutoksen torjunta heikkenee, myös talous heikkenee, presidentti totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.