Harjulla on humissut 500 kertaa

Jorma Rahkonen

Kaupunginjohtaja Pekka Kettusesta se alkoi, Humiseva harju -pakinoiden kirjoittaminen Keskisuomalaiseen syyskuussa 1994.

Viidennensadannen Humisevan harjun koostamiseksi luin arviolta 1,5 miljoonaa merkkiä vanhoja pakinoita. Ajankohtaisiin uutisiin reagoivan palstan jutuista suurin osa on vanhentunut, mutta tässä esimerkkejä palstan annista 20 vuoden ajalta. Jotkut asiat, kuten Matti Nykänen, pysyvät. Kuten huomaatte, aika moni ennustus on mennyt pieleen.

17.9.1994: Matti Nykäsen muutot paikkakunnalta toiselle ovat iltapäivälehtien kestoaiheita. Matti saa muuttaa miten tykkää, mutta yksi asia muuttouutisissa on pistänyt silmään.

Miksi Nykänen muuttaa aina Jyväskylästä jonnekin, muttei koskaan siltä paikkakunnalta, minne hänen kerrottiin edellisellä kerralla muuttaneen?

1.4.1995: Tänään jyväskyläläisillä on elämänsä tilaisuus saada nimensä Jyväskylän kävelykatuun. Kaupunginjohtaja Pekka Kettunen ja tiedotusjohtaja Anja Alanne järjestävät yhteisen katukivien varaustilaisuuden, jossa jokainen jyväskyläläinen voi varata itselleen oman 15x20 sentin palan kävelykatua. Alueelle ei saa perustaa omaa terassia. Oli se. Aprillia nimittäin.

10.6.1995: Ensi tiistaina ratkeaa Sataman yössä Jyväsjärven rannan nimikilpailu. Nimen pitää olla todella hyvä, että se korvaa varsinkin nuorten rannasta käyttämän nimen Ceaucescu Beach. Epäonnistuneista nimistä Jyväskylässä tuli oppia ainakin kävelykadulla, joka ehdittiin nimetä Aallontieksi. Kaikki puhuvat kuitenkin kävelykadusta.

19.8.1995: Kaupunginjohtaja Pekka Kettunen tutustui pari viikkoa sitten sunnuntai-iltana kaupungin palveluihin. Pelasivathan ne.

Palokunta joutui nimittäin murtautumaan Jyväskylän ykkösvirkamiehen Saabiin, sillä avaimet olivat unohtuneet suljettujen ovien taakse.

16.3.1996: Miksi kutsutaan jyväskyläläistä, joka on liian kiinnostunut muiden ihmisten asioista?

Jyväs-kyyläksi.

8.6.1996: Mistä tietää, että korpilahtelaisia on käynyt Keljon Alkossa?

Hyllyssä on korkattuja kossupulloja, koska korpilahtelainen asiantuntija maistaa ennen kuin ostaa.

28.9.1996: Julkinen valta häpeää nykyään Ladojaan. Jyväskylän Energia vaihtoi pari vuotta sitten Ladansa Fiateihin (!) imagosyistä.

19.10.1996: Suomen viimeviikkoinen ERM-kytkentä oli tulla ehkäistyksi eduskunnan pankkivaltuustossa. Ainakin tarvittavat varmuusvälineet olivat paikalla.

Tapauksen kulku alkoi Jyväskylässä järjestetyiltä Uraputki-messuilta, joilla kansanedustaja Mauri Pekkarinen vieraili viime viikon perjantaina. Superin (perushoitajien) osastolla hänenkin taskuunsa työnnettiin kumisia varmuusvälineitä. Nämä tietysti unohtuivat taskuun, kun Pekkarinen lähti Helsinkiin pankkivaltuuston kokoukseen.

Pekkarinen otti kokouksen alussa taskustaan kampaa, ja kaksi kelmutettua kondomia lensi korkeassa kaaressa lattialle. Hän ei ryhtynyt selittelemään, vaan lisäsi vettä kiukaalle ilmoittamalla olevansa kaikin keinoin ehkäisemässä ERM:iä.

12.4.1997: Jyväskylän kaupungissa on tiettävästi otettu käyttöön uusi henkilöstöluokitus Kettusen päälliköimille alaisille.

Luokkia on kolme: very good, good ja goodbye.

13.9.1997: Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan yhteinen neuvottelukunta järjestäytyi viime maanantaina. Naapurukset valmistautuvat selvästi talven tuloon tai sitten lämmintä yhteistyötä hieman viilennetään.

Neuvottelukunnan puheenjohtajaksi valittiin nimittäin Hannu Kylmänen ja varapuheenjohtajaksi Markku Lumio.

11.10.1997: Tuupaisen Kakea on joskus tituleerattu Kaikkien asioiden kiistattomaksi erikoisasiantuntijaksi. Nyt täytyy nostaa hattua erinomaiselle liikuntasuoritukselle. Kake on Jyväskylän valtuutetuista tiettävästi ainoa, joka on valtuustoaikanaan juossut maratonin.

8.11.1997: Jyväskylän kaupungintalolla on huone, jonne ei ole suurta tunkua. Jäljet pelottavat.

Huoneen aikaisemmista haltijoista kehitysjohtaja Kari Tamminen ja tiedotusjohtaja Anja Alanne saivat potkut. Ihmekös tuo, että epävirallisesti saattohoitohuoneeksi nimetyssä huoneessa on tätä nykyä tilapäinen työntekijä.

22.2.1998: Huono kiinnitys. Pitäisikö Jyväskylän kävelykadun valotolppien kiinnitys tarkistaa? Tolpat tuntuvat tarvitsevan tukea, sillä yhtenä iltana kaupungin virkamies tuki kävelykadulla valotolppaa ihan virka-ajan ulkopuolella.

1.12.1998: Miten voi kuulua esittäytyminen, kun Jyväskylän Lyseon lukion ja yliopiston rehtorit tapaavat?

– Lempinen.

– Sallinen.

22.8.1999: Mikä on Erja Häkkisen toive formulakuskien maaliintulojärjestykseksi?

Panis, Häkkinen, Takagi. Seuraavaksi voisi tulla vaikka Zonta.

3.10.1999: Minkä keskisuomalaisen firman tuotteilla on nopein kierto?

Tanacorpilla. Sen tuotteet menevät suoraan tehtaalta kaatopaikalle.

16.1.2000: Asiakasta voi palvella monella tavalla. Työkaverin perhe huomasi tämän, kun kävi hakemassa pitsan Jyväskylän seudulla toimivasta pitseriasta.

– Yksi pitsa ja neljä ihmistä. Sinä olet saita mies, asiakas kuuli kunniansa pitserian omistajalta.

9.4.2000: Nasse-setä ärähti. Uutiset Amerikan osakemarkkinoilta ovat viime aikoina olleet kuumaa tavaraa Suomessakin. New Yorkin pörssihän on Nyse eli tuttavallisesti Nysse. Teknologiapörssi Nasdaqia voitaisiin kutsua vaikka Nasseksi eli Nasse-sedäksi.

Kun Nasse-setä on hyvin, hyvin vihainen, teknologiayhtiöiden osakekurssit romahtavat Helsingin pörssissä.

28.5.2000: Osuipa näköetäisyydelle savolainen tietokonesanasto. Uateekosanaston mukaan käyttöjärjestelmä on kaeken pahan alaku, käyttäjä kusjpiä ja ohjelmisto ylj hilseen mänj.

23.6.2000: Jyväskylän kaupungin talousryhmä osaa näköjään luottokorttien vinguttelun. 600 markan viinipullojen ohella huomio kiinnittyi virkamiesten intoon osallistua mönkijä- ja moottorikelkkasafareille. Jyväskylän taloutta on möngitty kuntoon ja virkamiehiä sitoutettu kaupunkiin safareilla sekä Kuusamossa että Saariselällä.

Mönkimällä menestykseen, Jyväskylän kaupungin uusi motto voisi kuulua.

21.1.2001: Nokia paistattelee myönteisessä julkisuudessa päivittäin. Tiedottamisesta tämä ei ainakaan johdu, vaan yhtiön huikeasta menestyksestä ja suuresta merkityksestä Suomelle.

Jotakin Nokian avoimuudesta kertoo, että Jyväskylässä Nokian keskus ei suostunut kertomaan tiedottajan (!) nimeä, kun työkaverini ei hänen nimeään muistanut. Todella salaista.

28.1. 2001: Miksi kaupoissa ei ole Pirkka-kondomeja?

K-kauppiaat pelkäävät, että ne jäisivät seisomaan varastoon.

7.10.2001: Jyväskylän Kokoomuksen ja Vihreiden valtuustoryhmien välinen yhteistyö sujuu hyvin ainakin ryhmien puheenjohtajien kesken. Kokoomuksen ryhmänjohtaja Henna Virkkunen ja Vihreiden ryhmäpomo Matti Mäkinen ovat muuttaneet saman katon alle.

28.4.2002: Jyväskylän Kauppakadun yläpäässä Suomen Voimanostoliiton toimiston kyltti panee ainakin osan ohikulkijoista miettimään suomen kielen monia merkityksiä. Voiko voimaa tosiaan ostaa? Missä muodossa sitä myydään?

11.8.2002: Iltapäivälehden lööpissä julistettiin äskettäin, että ruotsalaisprinsessa Madeleine tihkuu seksiä.

Mitähän lööpissä haluttiin kertoa? Tehän tiedätte tihkusateen, tavallisen sateen ja rankkasateen eron.

8.6.2003: Jyväskylään on puuhattu konserttitaloa iät ajat, mutta eipä valmista näytä tulevan. Jyväskylän Lyseon lukion lakkiaisjuhlassa Erkki Fredrikson esitti ehkä realistisimman arvion konserttitalon rakentumisesta.

Konserttitalon kannattaja Fredrikson ennusti, että tämän kevään ylioppilaita lakitetaan 50 vuoden kuluttua riemuylioppilaiksi Jyväskylän vastavalmistuneessa konserttitalossa.

15.6.2003: Jyväskylässä oli viime talvena keskimäärin sopiva rautapitoisuus.

Messuhallin katossa sitä oli liian vähän ja hiihtäjä Kaisa Variksen veressä liikaa.

14.12.2003: Kaupungin hulvattomin sananmuuttelija Antti Saarinen on ensi viikolla viimeistä päivää kaupungin virastomestarina, sillä keväällä hänelle koittavat eläkepäivät --- Itseään hän sanoo Muurisen salkuksi.

Jyväskyläläispoliitikon väitetään taannoin innostuneen Antin ehdottamasta Turvallinen Kassu -mainoslauseesta, mutta myöhemmin huomanneen käännöksen.

24.4.2005: Montako Jyväskylän keskushallinnon virkamiestä tarvitaan vaihtamaan lamppu?

Yksi. Loput ovat myymässä kaupungin omaisuutta.

9.10.2005: Humisevalla harjulla ollaan koiran ystäviä, mutta harjulle tuli yhdeltä koirattomalta emännältä hyvä selitys, miksi hän ei tarvitse koiraa.

– Olen itse kova haukkumaan, ukko tykkää kaluta luita ja vävykokelaat kuseskelevat portin pieliin.

6.11.2005: Suomen kaikki muut kunnat liittoutuvat keskenään ennen kuin Jyväskylän maalaiskunta ja kaupunki yhdistyvät.

21.5.2006: Mikä erottaa diplomi-insinöörin ja insinöörin? UPM-Kymmene.

4.3.2007: Venäjä rakentaa itsestään energian suurvaltaa. Nyt Euroopassakin jo keskustellaan, mitä tapahtuu, jos suurvalta pistää joskus kaasuhanat kiinni.

Pelkoa ei ole, jos kaasuhanat ovat siinä kunnossa kuin SKP:n puheenjohtaja Aarne Saarinen 1970-luvulla arveli. Perimätiedon mukaan Saarinen oli ratkaissut maakaasuputken vetämisen Suomeen tokaisemalla, ettei putkien sulkemisesta ole vaaraa. Niissä on venäläiset hanat, hän oli perustellut.

22.4.2007: Suomi sai ulkoministeriksi Iken ja ilman ministeriä jäänyt Tampere saa Ikean. Kumpi voitti enemmän?

14.10.2007: Miksi kutsutaan insinööriä, joka on ulkona? Jotta hän tulisi sisälle.

30.11.2007: Maailman rikkaimpiin kuuluva Ikean perustaja Ingvar Kamprad kävi marraskuun alussa Jyväskylässä tutkailemassa muutaman muun ikealaisen kanssa, miltä Eteläportin alue näyttää. Kovin huomiota herättävä vierailu ei ollut, vaikka hän tapasi joukon kaupungin edustajia. --- Humisevalle harjulle kantautuneiden tietojen mukaan Kamprad ja muu Ikean väki tulivat Jyväskylään vanhalla Toyota Hiace -pienoisbussilla.

25.2008: Maailman kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä Matti Nykänen teetti joulun tienoissa lisää hääkuvia jyväskyläläisessä liikkeessä. Kerralla kehystettiin puolenkymmentä kuvaa.

– Kun ne ei tahdo pysyä hyllyssä, Nykänen vitsaili kuvien määrää ihmetelleelle tutulleen.

4.7.2008: Millainen imago on kaupungilla, jonka entisen kaupunginjohtajan erorahasta on tapeltu yli 4,5 vuotta, johon Suomen hiihdon dopingvyyhti tuntuu kietoutuvan, joka rakentaa suurvoimalan lain rajoja rytistellen ja jossa alkoholinkulutus sekä toimeentulotukimenot ovat maan huippua?

Tietysti yksi Suomen parhaista, kuten moni kyselytutkimus on osoittanut. Teflon-Jyväskylän imagoa ei tunnu naarmuttavan sitten mikään.

1.1.2009: Kuntaliitosta syytetään uudessa Jyväskylässä kaikesta mahdollisesta, kun ongelmia tulee.

27.3.2009: Ministerillä pitää olla valmius toimia nopeasti erilaisissa tilanteissa. Jyväskylän kaupunginvaltuuston viime kokouksessa ainakin elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) oli hyvin varustautunut, kuten muutamat valtuutetut huomasivat.

Pekkarisen piti kuulemma allekirjoittaa jokin paperi. Hän kaivoi taskustaan ensin esille.... hammasharjan. Väärän varustevalinnan jälkeen kynäkin löytyi.

6.9.2009: Kuinka markkinoida kotimaisen polttoaineen avulla voimalaa, joka kuitenkin polttaa myös hiiltä?

Kurssilla käsitellään suuren voimalaitoksen rakentamista niin, että kansalaismielipiteestä ei tarvitse välittää. Kurssi sopii erityisesti pidempään kunnallispolitiikassa toimineille henkilöille.

Paikka ja aika: Jyväskylän Voima, ihan milloin vaan. Opettajat: toimitusjohtaja Juha Lappalainen ja hallituksen puheenjohtaja Timo Fredrikson. (Ehdotuksia kansalaisopiston kursseiksi).

13.12.2009: Martti Ahtisaari -luennolla Jyväskylässä joulukuun alussa nähtiin uuden maakunnallisten vaikuttajarintaman synty.

Mielipidekirjoittajien epävirallinen piirinmestari Mauno Voutilainen ja urheilukilpailujen linssiludekisan suomenmestari Arto Riukulehto pyysivät puheenvuoroa yhtä aikaa.

Riukulehdon vaikutusvalta oli suurempi, sillä hän pääsi kysymään Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtajalta Jorma Ollilalta, miksi juuri työntekijät saavat aina kenkää yrityksistä.

25.4 2010: Miten tiedonvälitys on muuttunut muutaman vuosikymmenen aikana? Ei kovinkaan monen kirjaimen verran. Ennen Suomessa uskottiin (oltiin ainakin uskovinaan) itänaapurin sosialistista mediaa, nykyään vannotaan sosiaalisen median nimiin.

3.4.2011: Miksi ulkomaisilla naisampujahiihtäjillä on outo käsitys Suomesta?

He joutuvat talvisinkin kärsimään mäkäräisestä.

2.7.2011: Rakennus näyttää maallikon silmin siltä kuin tontille olisi unohdettu työmaaparakkeja päällekkäin. Mikä se on?

Tietysti Jyväskylän uusi keskuspaloasema Ristonmaalla.

20.5.2012: Rahat eivät riitä, pian on otettava syömävelkaa, ulkopuolisilta pyydetään näkemyksiä kriisin vakavuudesta ja pian tulevat uudet vaalit. Takana on loistava menneisyys sivistyksen kehtona. Kansa pelkää jo talouden romahdusta.

Mutta ei hätää. Ainakin herrat Anderssopoulos ja Partakakis ovat ryhtyneet toimiin säästöjen löytämiseksi. Tehtävä on kuitenkin vaikea, sillä vuosia on opittu elämään ajatellen, ettei mistään voi karsia. Toisaalta pomot ovat itsekin ovat olleet halukkaita lisäämään menoja, kunhan kaupunkiin on saatu erilaisia monumentteja. Kuningas Nokia-Midaskaan ei ole enää kolmeen vuoteen tehnyt kultaa kaupungille. --- Niin, tällaista elämä on Suomen Ateenaksi kutsutussa Jyväskylässä.

28.10.2012: Millä loputtomalla energialähteellä Jyväskylän koteja tänä syksynä pystyisi lämmittämään?

Rajattoman jälkiviisauden tuottamalla höyryllä.

22.8.2014: Kiitos, Markku Andersson.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut