Suomen ilmastopolitiikalle kehno arvosana järjestöjen vertailussa

STT

Tuore kansainvälinen vertailu ei imartele Suomen ilmastopolitiikkaa. Suomi saa arvosanan huono kahden järjestön kokoamassa ranking-listassa. Maa on samassa luokassa muun muassa Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa.

Germanwatchin ja Climate Action Networkin listauksessa on mukana kuutisenkymmentä maata. Järjestöt arvioivat valtioita sen perusteella, miten hyvin ne ovat onnistuneet ilmastotoimissaan ja päästövähennyksissään.

Parhaaksi maaksi on jälleen arvioitu Tanska, jonka toimet on arvosteltu hyviksi. Millekään maalle ei ole annettu arvosanaa erittäin hyvä.

Muun muassa Venäjän, Australian ja Kanadan toimet on arvioitu erittäin huonoiksi.

Limassa pidettävän ilmastokokouksen anti on jäänyt viime hetkiin kysymysmerkiksi, kun rikkaat ja köyhät ovat vääntäneet kättä suuntaviivoista, joilla maailman maat etenevät kohti vuoden kuluttua Pariisissa järjestettävää ilmastokokousta.

Asiantuntijat ovat korostaneet Perun pääkaupungissa järjestetyn kokouksen merkitystä Pariisin kokouksen valmistelujen kannalta.

- Pariisi taas on avainasemassa siinä, pystyvätkö valtiolliset toimijat reagoimaan ilmastonmuutoksen, kommentoi Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka puhelimitse Limasta.

Pariisissa on tarkoitus solmia uusi ilmastosopimus, joka koskee vuoden 2020 jälkeistä aikaa. Tavoite on löytää keinot, joilla ilmaston lämpeneminen rajoitetaan enintään kahteen celsiusasteeseen teollistumista edeltäneeseen aikaa verrattuna.

Limassa puolestaan etsittiin kahden viikon ajan suuntalinjoja siihen, millaisia osasia Pariisin sopimuksessa pitäisi olla.

Tärkeä osa prosessia ovat maailman maiden ilmastoilmoitukset, jotka niiden pitäisi antaa maaliskuun loppuun mennessä tai viimeistään ensi kesänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.