CIA:n johtaja myöntää virheitä tapahtuneen

STT

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja John Brennan myöntää, että jotkut CIA:n kuulustelijat käyttivät inhottavia keinoja, joihin ei ollut valtuutusta.

Hänen mukaansa CIA on kuitenkin uudistanut toimintaansa eikä samanlaisia erehdyksiä enää satu.

Brennan kommentoi CIA:n päämajassa Virginiassa illalla Suomen aikaa raporttia, joka koskee CIA:n käyttämiä kuulustelukeinoja. Raportin mukaan sotilasvankiloissa pidettyjä epäiltyjä on muun muassa valehukutettu. Heitä on myös uhkailtu väkivallalla ja surmaamisella sekä läheisten pahoinpitelyllä.

Brennan puolusti joukkojaan sillä, etteivät työntekijät olleet valmistautuneet al-Qaida-epäiltyjen tuloon syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen vuonna 2001. Monellakaan ei myöskään ollut kokemusta kuulustelemisesta.

Brennan puolusti CIA:n ohjelman saavutuksia.

- Olen jo todennut arvioidemme viittaavan siihen, että vangitsemis- ja kuulusteluohjelma tuotti käyttökelpoista tietoa, joka auttoi Yhdysvaltoja estämään hyökkäyssuunnitelmia, vangitsemaan terroristeja ja ja pelastamaan ihmishenkiä.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole varmaa, saatiinko käyttökelpoista tietoa nimenomaan kovakouraisimmilla menetelmillä. Hän myönsi, että kidutuksella saatetaan saada myös virheellistä tietoa. Raportissa on kyseenalaistettu kidutuksen hyödyt tiedonsaannille.

Raportissa CIA:ta syytetään yleisön ja Valkoisen talon harhaanjohtamisesta. Brennan kiistää tämän syytöksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut