Raportti: CIA:n kuulustelukeinot paljon pahempia kuin se on myöntänyt

Valkoinen talo vahvisti, että raportti julkaistaan tänään, vaikka ulkoministeri John Kerry varoitti viime viikolla sen mahdollisista seurauksista ympäri maailmaa. Nicholas Kamm

STT

USA:n senaatin Guantanamo-raportin mukaan CIA:n kuulustelukeinot ovat olleet raakoja ja paljon pahempia kuin se on myöntänyt. Niillä on myös saatu vain vähän hyödyllistä tiedustelutietoa.

Raportin mukaan CIA on antanut virheellisiä tietoja salaisen ohjelman tarpeellisuudesta johtaakseen Valkoista taloa ja kongressia harhaan.

CIA:n johtaja väittää agenttiensa raakojen kuulustelukeinojen tuottaneen tiedustelutietoja, jotka ovat auttaneet estämään suunniteltuja hyökkäyksiä, vangitsemaan terroristeja ja pelastamaan henkiä.

Presidentti Barack Obama sanoi raportin julkistamisen jälkeen, että CIA:n harjoittama kidutus al-Qaidan jäseniksi epäiltyjä kohtaan on vastoin Yhdysvaltain arvoja. Kuulustelukeinot myös vahingoittivat Yhdysvaltain mainetta.

Raportin on pelätty provosoivan radikaaliryhmiä iskuihin Yhdysvaltoja vastaan, ja Yhdysvallat on kiristänyt muun muassa ulkomaisten edustustojensa turvatoimia ja valmiustasoa.

Raportti sisältää tiedotusvälineiden mukaan yksityiskohtaisia kuvauksia julmista kuulustelumetodeista, joihin kerrotaan kuuluvan muun muassa seksuaalista uhkailua. Julki tulee noin 500-sivuinen lyhennelmä alun perin yli 6 000 sivun mittaisesta raportista. Sen kerrotaan käsittelevän noin 100 vangin kohtelua.

Erästä kuulusteltavaa kerrotaan uhatun sähköporalla, jota ei lopulta kuitenkaan käytetty. Toisessa tapauksessa kuulusteltavalle olisi uhattu tehdä seksuaalista väkivaltaa. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan kuulusteluissa olisi käytetty myös valeteloituksia, joiden käyttöä Bushin hallitus ei koskaan hyväksynyt.

Jo aikaisemmin julkisuudessa on ollut tietoja valehukuttamisesta ja nukahtamisen estämisestä kuulustelujen yhteydessä.

Raportista selviää tiedotusvälineiden mukaan myös, että kidutuksen kaltaisilla keinoilla ei saatu kuulusteltavilta sellaisia tietoja, joita ei olisi saatu tavanomaisilla kuulustelumenetelmillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.