Kysely: Ruotsidemokraattien kannatus jyrkässä nousussa

STT

Ruotsissa ruotsidemokraattien kannatus näyttää olevan huimassa nousussa. Metro-lehden julkistamassa kyselyssä puolue saa 17,7 prosentin kannatuksen. Jyrkän maahanmuuttokriittistä puoluetta äänesti syyskuussa pidetyissä vaaleissa 12,8 prosenttia.

Suurin puolue kyselyn perusteella olisi edelleen sosiaalidemokraatit, joka saisi 29,6 prosenttia äänistä. Vaaleissa äänisaalis oli 31 prosenttia. Kokoomuksen kannatus on nyt 23,1 prosenttia eli kutakuinkin sama kuin vaaleissa.

Kysely tehtiin 4.-5. joulukuuta eli sitä alettiin tehdä päivä sen jälkeen, kun sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven ilmoitti uusista vaaleista. Löfvenin johtama hallitus kaatui, kun sen budjettiesitys hylättiin valtiopäivillä. Viime kädessä budjetin kohtalon sinetöivät ruotsidemokraatit, jotka kieltäytyivät antamasta sille tukeaan.

Löfven on hyökännyt päivän Dagens Nyheter -lehdessä rajusti ruotsidemokraatteja vastaan. Hän haukkuu heitä uusfasistiseksi yhden asian puolueeksi.

Samalla Löfven perää puolueilta yhteistyötä yli perinteisten blokkirajojen, jotta ruotsidemokraatit eivät pääse sanelemaan politiikan ehtoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.