Ruotsissa ei pelätä poliittisen kriisin kolhivan taloutta - ainakaan heti

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven julisti maahan uudet vaalit maaliskuussa.Kuvassa opetusministeri Gustav Fridolin ja pääministeri Stefan Löfven. Pontus Lundahl

STT

Hallituksen kaatumisen ja ennenaikaisten vaalien ei uskota vaikuttavan merkittävästi Ruotsin talouteen. Näin arvioivat uutistoimisto TT:n haastattelemat asiantuntijat.

Ilmoitus uusista vaaleista ei tuoreeltaan eilen vaikuttanut merkittävästi osakekursseihin Tukholman pörssissä tai Ruotsin kruunun kurssiin.

- Ruotsin talous on hyvässä kunnossa sekä julkisella että yksityisellä puolella. Mitä tasapainottamispolitiikkaan tulee, Allianssin (opposition) ja sosiaalidemokraattien välillä ei ole niin suurta eroa, sanoo Ruotsin finanssivalvontaviranomaisen edustaja John Hassler TT:lle.

Asiantuntijat arvioivat TT:n mukaan kuitenkin, että poliittisen kriisin aiheuttama epävarmuus saattaa pitkällä aikavälillä vaikuttaa hillitsevästi investointeihin.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus kaatui eilen, kun sen budjettiesitys hylättiin valtiopäivien äänestyksessä. Valtiopäivät asettui tukemaan oppositiossa olevien porvareiden budjettiesitystä. Tämän vuoksi pääministeri Stefan Löfven julisti maahan uudet vaalit maaliskuussa.

Uusien vaalien järjestämistä pidetään oikeana ratkaisuna. Asia ilmenee Demoskopin tekemästä kyselystä, joka on julkaistu Expressen-lehdessä. Äänioikeutetuille kohdennettu kysely tehtiin eilen netissä, ja siihen vastasi 1 023 ihmistä.

Kyselyssä 69 prosenttia katsoi, että tässä tilanteessa uudet vaalit on hyvä ratkaisu. Huonoksi ratkaisun arvioi 29 prosenttia vastaajista.

Kyselyn perusteella suurimpina syypäinä hallituskriisiin pidetään Löfveniä ja ruotsidemokraattien johtajaa Jimmie Åkessonia.

Maahanmuutto nousee yhdeksi vaaliteemaksi ensi keväänä, arvioi professori Lauri Karvonen Åbo Akademista STT:lle.

Karvosen mukaan kysymys maahanmuuton rajoittamisesta on ollut Ruotsissa kielletty. Hän uskoo, että vaalien alla keskustellaan siitä, onko Ruotsilla olemassa kipuraja, jota ei pitäisi ylittää.

Professorin mukaan maahanmuutosta keskustellaan Ruotsissa jo nyt selvästi eri tavalla kuin aiemmin.

Ruotsidemokraatit ovat sanoneet tekevänsä vaaleista kansanäänestyksen maahanmuutosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.