Poliisi otti kiinni ainakin 30 mielenosoittajaa New Yorkissa

Kaupungin keskustassa Times Squarella on kokoontunut satoja mielenosoittajia. Andrew Burton

STT

New Yorkissa Yhdysvalloissa poliisi on ottanut kiinni ainakin 30 mielenosoittajaa. Mielenosoittajat ryntäsivät kadulle sen jälkeen, kun paikallinen oikeus oli päättänyt, ettei mustan miehen kuristanut valkoinen poliisi joudu syytteeseen. Kuollut mies oli 43-vuotias kuuden lapsen isä.

Kaupungin keskustassa Times Squarella on kokoontunut satoja mielenosoittajia. He ovat huutaneet muun muassa, ettei ilman oikeutta ole rauhaa.

Mies kuoli New Yorkissa viime kesänä, kun poliisi kuristi häntä verottomien savukkeiden myyntiin liittyvässä kiinniotossa. Poliisin mukaan mies vastusti kiinniottoa.

New Yorkissa kuristusotteet ovat poliisilta kiellettyjä.

- Punnittuaan esitettyjä todisteita, valamiehistö ei katsonut tarpeelliseksi äänestää syytteestä, sanoi Richmondin piirisyyttäjä lausunnossaan.

Viime viikolla Missourissa puolestaan päätettiin, ettei mustan nuorukaisen ampunut valkoinen poliisi saa syytettä. Tästä seurasi levottomuuksia ja mielenilmauksia eri puolilla Yhdysvaltoja, myös New Yorkissa.

New Yorkissa poliisi on varautunut uusiin levottomuuksiin kuristusjutun vapauttavan päätöksen jälkeen. Joukko ihmisiä kokoontuikin heti päätöksen jälkeen kaupungin keskustaan Times Squarelle, mutta ainakin aluksi tilanne pysyi rauhallisena.

- Tämänpäiväisen ratkaisun lopputulos on epämieluinen monille kaupungissa, sanoi New Yorkin pormestari Bill de Blasio.

Oikeusministeriö ilmoitti ratkaisun julkistamisen jälkeen selvittävänsä tapauksen. Oikeusministeri Eric Holder kertoi liittovaltion tutkivan, loukattiinko asiassa kansalaisoikeuksia.

Kuolleen miehen äiti sanoi lehdistötilaisuudessa, että hän on erittäin pettynyt syyteratkaisuun.

- Tämä murtaa sydämeni. Olen ihan hajalla.

Nainen pitää erittäin tärkeänä sitä, että oikeusministeriö tutkii asiaa.

Miehen leski puolestaan kysyy, kuka esittää lapsille pukkia tänä jouluna.

Myös presidentti Barack Obama huomioi oikeuden päätöksen puheessaan. Obaman mukaan on liikaa tapauksia, joissa ihmisten luottamus tasavertaiseen kohteluun horjuu.

- Joissakin tapauksissa kyse voi olla vääristä havainnoista, mutta joissakin tapauksissa se on totta. Jokaisen amerikkalaisen velvollisuus on nyt tunnustaa, että kyseessä ei ole musta tai ruskea ongelma, vaan amerikkalainen ongelma, Obama sanoi.

Yhdysvalloissa on viime aikoina ollut monta juttua, joissa valkoihoisia poliiseja on epäilty muun muassa liiallisesta voimankäytöstä mustaihoisia epäiltyjä vastaan. Missourin Fergusonin tapaus sattui elokuussa. Lisäksi esimerkiksi Clevelandissa Ohiossa poliisi ampui marraskuussa 12-vuotiaan mustaihoisen pojan, joka heilutteli puistossa leikkiasetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut