Ruotsin puolueet virittäytyvät jo vaalitunnelmaan

Ruotsissa järjestetään ennenaikaiset vaalit maaliskuussa, sanoo pääministeri Stefan Löfven. JANERIK HENRIKSSON / TT

STT

Ruotsissa puolueet ovat alkaneet jo virittäytyä maaliskuussa pidettäviin ennenaikaisiin vaaleihin.

Opposition porvaripuolueet sanovat tavoittelevansa vaaleissa vahvaa porvarihallitusta. Koalitio kertoi lehdistötilaisuudessa, että sen pääministeriehdokas on määrä julistaa myöhemmin tänään.

Kaatuneen hallituksen sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue lähtevät vaaleihin yhteisellä budjettiehdotuksella, joka tänään äänestettiin kumoon. Ruotsidemokraatit ovat sanoneet tekevänsä vaaleista kansanäänestyksen maahanmuutosta.

Ruotsissa koettiin illalla historiallinen tilanne. Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus kaatui sen jälkeen, kun sen budjettiesitys hylättiin valtiopäivien äänestyksessä. Valtiopäivät asettui sen sijaan tukemaan oppositiossa olevien porvareiden budjettiesitystä.

Lähes välittömästi äänestyksen jälkeen pääministeri Stefan Löfven julisti järjestettäviksi ennenaikaiset vaalit. Uudet vaalit on määrä järjestää 22. maaliskuuta. Istuva hallitus jatkaa vallassa niihin asti.

Tilanne on erittäin harvinainen, sillä edellisen kerran Ruotsissa on jouduttu uusintavaaleihin vuonna 1958.

- Tunnen oloni varmaksi. Päätös oli vaikea, mutta näin meidän piti toimia, Löfven perusteli päätöstä tiedotustilaisuudessa.

Hän ei vielä halunnut spekuloida, mitä tapahtuu, jos vaalit päätyvät samankaltaisiin lukemiin kuin syyskuussa.

Hallituskriisi alkoi, kun ruotsidemokraatit torjuivat tiistaina hallituksessa olevien sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen budjettiesityksen ja kertoi sen sijasta kannattavansa opposition porvaripuolueiden esitystä.

Perinteisesti Ruotsissa puolueet ovat valtiopäivillä äänestäneet tyhjää, jos ne eivät tue hallituksen budjettiesitystä. Ruotsidemokraattien poikkeuksellista päätöstä tukea porvaripuolueita onkin pidetty näpäytyksenä siitä, että muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä sen kanssa.

Löfven totesi tiedotustilaisuudessa, että perinteinen blokkipolitiikka tarvitsee muutoksia Ruotsissa. Hän sanoi olevansa valmis laajempaan puolueyhteistyöhön, mutta irtisanoutui yhä yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.

- On yksi puolue, jonka kanssa emme tee yhteistyötä, ja se on ruotsidemokraatit. Olemme tehneet budjetin ja menemme sillä vaaleihin.

Löfvenin mukaan sosiaalidemokraatit lähtee vaaleihin samalla äänestyksessä kaadetulla budjetilla, jonka ne laativat yhdessä ympäristöpuolueen kanssa.

Hän myös lisäsi, ettei puolue aio tehdä muutoksia maahanmuuttopolitiikkaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.