Stubb: Ruotsin kriisi kuvastaa Euroopan poliittista myllerrystä

STT

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Ruotsin hallituksen kaatuminen osoittaa, että epäselvä vaalitulos on aina demokratiassa vaikea. Pääministerin mielestä tilanne kuvastaa myllerrystä, joka on käynnissä Euroopan poliittisella kentällä.

Stubb kommentoi Ruotsin poliittista kriisiä vierailullaan Brysselissä.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paanasen mielestä Ruotsin sosiaalidemokraattijohtoisen hallituksen kaatumista ja uusien vaalien vaikutusta Suomen eduskuntavaaleihin ei voi vielä arvioida. Vaalit järjestetään Ruotsissa kuukautta ennen Suomea.

Ruotsin tilanne kertoo Paanasen mielestä siitä, että kun tullaan vaikeisiin tilanteisiin, vastuunkantajat vähenevät. Paananen ei kuitenkaan vetäisi yhtäläisyysmerkkejä Ruotsin ja Suomen välille.

Tilanne on suuri epäonnistuminen pääministeri Stefan Löfvenille ja sosiaalidemokraateille, arvioi Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.

Sundberg kuvailee uusiin vaaleihin päätymistä todelliseksi yllätykseksi. Hallituksen kaatuminen on merkki Ruotsin perinteisen blokkipolitiikan murtumisesta, Sundberg sanoo STT:lle. Ruotsin politiikan voidaan hänen mukaansa sanoa ajautuneen kriisitilaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.