Palestiinan tunnustaminen etenee väistämättä

Ruotsi tunnusti virallisesti Palestiinan valtion lokakuun lopulla. Kuvassa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. JANERIK HENRIKSSON / TT

STT

On vain ajan kysymys, milloin lisää EU-valtioita tunnustaa Palestiinan virallisesti, arvioivat Lähi-idän tutkijat Pertti Multanen Helsingin yliopistosta ja Paola Raunio Turun yliopistosta STT:lle.

- Pidän sitä lähes sataprosenttisen varmana, Multanen sanoo.

Ruotsi tunnusti virallisesti Palestiinan valtion lokakuun lopulla. Palestiinan tunnustamisen puolesta on jo äänestänyt muun muassa Britannian parlamentin alahuone, ja saman tehnee Ranskan parlamentin alahuone tiistaina.

Eri EU-maiden motiivit Palestiinan tunnustamiseen vaihtelevat paljon. Pohjoisempana kyse on yleisemmin solidaarisuudesta, kun taas Välimeren alueen maat kokevat Israelin ja Palestiinan kriisin konkreettisen turvallisuusuhkana.

Vaikka EU-maat tunnustaisivatkin Palestiinan, käytännössä juuri mikään ei muuttuisi. Kyse on symbolisesta empatian osoituksesta.

- Palestiinan kysymystä ei ratkaistakaan tunnustamisella, mutta on tarve antaa symbolinen poliittinen tuki tilanteen ratkaisemiselle, Multanen sanoo.

Multasen mukaan tunnustaminen voisi olla kuitenkin ensiaskel kohti järeämpiä toimia Israelin painostamiseksi kahden valtion malliin. Myöhemmin kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi boikotit ja taloudelliset pakotteet.

Niin kauan kuin EU-maat pidättäytyvät symbolisissa kannanotoissa, on turha odottaa niiden vaikuttavan Israelin toimiin. Maan oikeistohallitus on pääministerinsä Benjamin Netanjahun johdolla tyrmännyt aggressiivisesti kaikki Palestiinaa tukevat lausumat.

Mihinkään sen kummempiin vastatoimiin Israelkaan tuskin ryhtyy.

- Se menettäisi silloin enemmän kuin hyötyisi, Raunio sanoo.

Käytännössä EU-maiden ei tarvitse välittää paljoakaan Israelin mielipiteestä, mutta sen lähin liittolainen Yhdysvallat on niille tärkeä talous- ja yhteistyökumppani. Palestiinan tunnustaminen viilentäisi väistämättä EU:n ja Yhdysvaltojen suhteita.

Esimerkki tästä saatiin muutama vuosi sitten, kun YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco hyväksyi Palestiinan täysjäsenekseen. Silloin Yhdysvallat lopetti Unescon rahoittamisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.