Venäjä keskeyttää Mustanmeren kaasuputken rakentamisen

Turkissa valtiovierailulla oleva Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ilmoitti maanantaina, että Venäjä keskeyttää Mustanmeren kaasuputken rakentamisen. Kuvassa Putin tiedotustilaisuudessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Adem Altan / AFP

STT

Venäjä ei aio jatkaa Mustanmeren kaasuputken rakentamista, sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putinin mukaan syynä on, ettei Bulgaria ole antanut lupaa jatkaa South Stream -kaasuputken rakentamista. Putinin mukaan luvan peruuntuminen johtuu EU:n vastahankaisuudesta.

South Streamin oli määrä kuljettaa Venäjältä kaasua Eurooppaan Mustanmeren ali niin, ettei kaasun tarvitsisi kulkea sodan repimän Ukrainan kautta.

– Euroopan komission asenne ei ole rakentava. Projektin edistämisen sijaan se rakentaa esteitä, Putin sanoi.

EU-parlamentti vaati syyskuussa unionin jäsenmaita peruuttamaan Venäjän kanssa suunnitellut energia-alan sopimukset. Lauselmaan sisältyi maininta myös South Streamista.

Putin kertoi asiasta Turkissa, jossa hän on parhaillaan valtiovierailulla. Vierailulla Putin lupasi myös Turkille alennuksia kaasun hintaan. Presidentti sanoi myös, että Venäjä voi harkita kaasuputken rakentamista Turkin ja Kreikan rajalle, jotta South Streamista aiheutuneet menetykset voitaisiin korvata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.