Mainilan laukaukset: Tekosyy talvisodan aloittamiselle

Martti Mäkiselle, 96, jäi muistoksi talvisodasta muun muassa venäläissotilaan tuntolevy. Henkilötietoja siinä ei löydettäessä ollut. Tiina Mutila

Topi Nykänen

26.11.1939: Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov lähetti Suomen Moskovan-suurlähettiläälle nootin, jonka mukaan suomalaiset olisivat ampuneet aiemmin samana päivänä seitsemän tykistön laukausta Neuvostoliiton puolelle Mainilan kylään. Nootin mukaan välikohtauksessa olisi kuollut neljä sotilasta ja haavoittunut lähemmäs kymmenen.

Väitettyihin laukauksiin vedoten Neuvostoliitto vaati Suomea siirtämään joukkonsa kauemmas rajasta.

27.11.1939: Suomen hallitus totesi vastanootissaan, että suomalaiset vartiomiehet ovat nähneet ja kuulleet sekä lau­kauksien että räjähdysten tapahtuneen Neuvostoliiton puolella. Lisäksi nootissa todettiin, ettei Suomella edes ole tykistöä niin lähellä rajaa, että sillä voisi ampua Neuvostoliiton puolelle. Suomen hallitus ehdotti yhteistä selvitystä tapahtuneesta.

28.11.1939: Neuvostoliitto syytti Suomea äärimmäisestä vihamielisyydestä ja suhteiden kärjistämisestä ja sanoi irti maiden välisen hyökkäämättömyyssopimuksen.

29.11.1939: Suomi vetosi hyökkäämättömyyssopimukseen ja myöntyi joukkojen osittaiseen vetäytymiseen kauemmas rajasta. Tähän noottiin Neuvostoliitto ei vastannut, vaan syytti Suomen asevoimia toistuvista hyökkäyksistä ja katkaisi diplomaattisuhteet maiden väliltä.

30.11.1939: Neuvostoliitto aloitti hyökkäyksen Suomeen. Talvisota alkoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut