Osakkeet koukkasivat lokakuussa

Mika Pesonen

Lokakuu oli osakemarkkinoilla erikoinen ajanjakso. Yhdysvalloissa kuukauteen lähdettiin S&P 500 -indeksillä mitattuna ennätystasoilta, mutta muutama pehmeä talousluku säikäytti sijoittajat kuin Halloween-elokuvassa. Indeksi niiasi lähes kymmenen prosenttia. Pyhäinpäivän lähestyessä osakekurssit elpyivät uudelle ennätystasolle. Suomessa nähtiin samanlainen liike, vaikka meillä ei ennätyksistä voi puhua.

Pikkujoulujen lähestyessä sijoittajien katseet väistämättä siirtyvät uuteen vuoteen. Suursijoittajat laativat vuosittaisia sijoitussuunnitelmiaan, eikä omien sijoitusperiaatteiden pohtiminen ole huono aate kenellekään. Sijoittaja voi suunnitella omaa toimintaansa, mutta tulevia tuottoja ei valitettavasti voi suunnitella. Sijoitussuunnittelu ei ole tulevien tuottojen arvailua, mutta siltä ei täysin voine välttyä.

Näyttäisi siltä, että maailmantalouden kasvu jatkuu ensi vuonna melko hitaana ja epätahtisena. Yhdysvalloissa talous kasvaa innokkaimpien ennustajien mukaan yli kolmen prosentin vauhdilla, mutta Euroopan nihkeys jarruttaa senkin tahtia. Täällä talouskasvu jää prosentin tienoille, sillä euroalueella elpyminen ei ole lähtenyt käyntiin. Kysyntä on heikkoa, ja investoinnit ovat edelleen jäissä alhaisista koroista huolimatta.

Elvytyskin on eritahtista, sillä samalla kun Euroopassa vasta aloitellaan rahan pumppaamista talouteen, tarttuu Yhdysvaltain keskuspankki rahahanaan ja vääntää sen kiinni. Euron heikentymisen toivotaan jatkuvan, sillä täällä tarvitaan vientivetoa.

Kesällä alkanut öljyn hinnan valuminen vaikuttaa myös maailman finanssimarkkinoihin. Vientitulojen laskiessa öljynviejämaat joutuvat ensi kertaa lähes 20 vuoteen myymään sijoituksiaan. Tämä voi heikkona hetkenä liukastaa osakkeiden alamäkeä. Toisaalta ennätysmatalat korot ajavat muiden sijoituksia osakemarkkinoille.

Japanista deflaationvastainen talouspolitiikka huutaa lisää elvytystä. Viime viikolla Japanin keskuspankki päätti pumpata rahaa markkinoille aloittaen joukkovelkakirjojen osto-ohjelman. Lisäksi Japanin valtion eläkerahasto muuttaa sijoituspolitiikkaansa osakepainotteisemmaksi ja aikoo sijoittaa enemmän myös kehittyville markkinoille. Kaiken kaikkiaan rahasto tekisi osakeostoja globaalisti noin 150 miljardilla eurolla. Nämä uutiset auttoivat maailman osakemarkkinoita nousuun.

Jos euroalueen talous ei lähde kasvuun, valtava velkakuorma voi nousta liian raskaaksi. Luottamuskriisi horjuttaisi rahoitusmarkkinoiden vakautta. Pahimmassa tapauksessa se johtaisi muutaman vuoden takaisen eurokriisin jälkinäytökseen ja syvään taantumaan.

Jokaiseen vuoteen mahtuu omat yllätyksensä. Vuosi sitten Ukraina ja ISIS eivät vielä olleet otsikoissa. Katalonian vaaleista ei liene maailman järkyttäjäksi, mutta eiköhän ensi vuonnakin saada jotakin uutta pohdittavaa. Ebolasta en jaksa olla huolissani. Ei tullut SARSista tai sikainfluenssastakaan sijoittajille pitkäaikaista harmia.

Kirjoittaja toimii sijoittamisen kouluttajana OP-ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut