Interstellar

Maan asukeille etsitään elinkelpoista planeettaa avaruudesta Christopher Nolanin tieteiselokuvassa. Melinda Sue Gordon

Jarmo Valkola

Christopher Nolanin ohjaama Interstellar on tieteisodysseia, jossa avaruuden huimaavat ulottuvuudet saavat seurakseen elämän kurjistumisen maapallolla.

Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa maan ekosysteemi on lähellä romahtamista, kun maanviljelijät huomaavat satojensa kuivuvan ja nälänhätä kolkuttaa ovella.

Matthew McConaughey esittää Cooper-nimistä viljelijää ja entistä avaruuslentäjää, joka yllättäen päätyy takaisin aiemman työnantajansa, avaruusjärjestö NASAn huomiin. Hänet pestataan pilotiksi hankkeeseen, jonka tarkoituksena on etsiä maan asukeille uusi ja elinkelpoinen planeetta avaruuden mittaamattomista syövereistä.

Houkuttelijana toimii avaruustieteilijä Brand (Michael Caine), jonka tytär (Anne Hathaway) lähtee Cooperin matkaan yhdessä muutaman muun kollegan kera. Erikoisin heistä on TARS-niminen metallirobotti.

Avaruudessa Cooper kumppaneineen ajautuu planeetalta toiselle. Samaan aikaan Cooperin lähtöä kiivaasti vastustanut tytär Murph (Jessica Chastain) on kasvanut aikuiseksi naiseksi ja kiinnostuu itsekin avaruuden tutkimisesta.

Interstellar viittaa nimensä mukaisesti tähtienväliseen matkailuun. Nolan kuvittaa rinnakkaisleikkauksen keinoin niin avaruudellisia kuin maanpäällisiä tapahtumia.

Suurin ero näiden välillä liittyy ajallisuuteen, sillä kun Cooper esimerkiksi laskeutuu yhdelle planeetalle, niin siellä vietetty tunti vastaa seitsemää vuotta maassa.

Nolanin (Memento, Insomnia, Yön ritari -elokuvat) metodissa on yhtäläisyyksiä hänen vuonna 2010 toteuttamaansa Inception-elokuvaan. Molemmat teokset ovat labyrintinomaisia matkoja ja tutkimusretkiä elokuvan, unimaailmojen ja erilaisten ihmismieleen liittyvien ulottuvuuksien tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Interstellarin henkilöhahmot ovat sidoksissa omaan menneisyyteensä ja tekevät elämänsä valinnat siltä perustalta.

Elokuvan ansiot ovat pitkälti visuaalisilla tasoilla. Varsinkin avaruudelliset näkymät ovat paikoin hätkähdyttäviä ja upeasti toteutettuja.

Inhimillinen draama ei kaikilta osiltaan yhtälailla onnistu. Tosin kokonaisuutta ylläpitävä isän ja tyttären emotionaalisen suhteen kuvaaminen kantaa pitkälle ja tarjoaa yllättäviä ratkaisuja elokuvan loppupuolella.

Kuvaaja Hoyte van Hoyteman kamera tallentaa hienoja näkymiä ja Hanz Zimmerin musiikissa on oopperamaista pauhua.

Matthew McConaughey on vahva elokuvan nimiroolissa, eivätkä paljon jää jälkeen sen enempää Murphya lapsena esittävä Mackenzie Foy kuin aikuistulkki Jessica Chastain. Monet muut hahmot toteutetaan pienemmin panoksin.

Interstellar saavuttaa merkittäviä näkymiä hahmottaessaan universumimme ikuisia mysteerejä. Nolan saa teokseensa vääjäämätöntä kohtalollisuuden tuntua ja omapäisiä oivalluksia. Elokuva onkin yhtä lailla jopa melodraama kuin sci-fi -ulokkeita tarjoava tieteisfantasia.

Ohjaus: Christopher Nolan. Rooleissa: Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway. Lajityyppi: toiminta, seikkailu, sci-fi. K12.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut