Jere Ijäs: Jere Ijäs (Turenki Records)

Kaisa Murtoniemi

Jere Ijäksen omaa nimeä kantava pitkäsoitto kulkee hyvin. Artistin itse säveltämissä ja sanoittamissa kappaleissa on paljon sitä kuuluisaa elämänmakua: kappaleet kertovat romansseista, lapsuudesta, rakkaudesta. Muun muassa Jere & The Universe -bändin laulaja-kitaristina sekä Jonna Tervomaan yhtyeen kitaristina ja kosketinsoittajana musisoinut Ijäs on melko sovinnainen tulkitessaan pop-iskelmiään.

Sovinnaisuudesta huolimatta levy ei ole monotoninen. Esimerkiksi Kuljin taaksepäin hidastaa levyn matkaa sitä edeltävien kappaleiden tunnelmaa raskaammalla ja rokimmalla soudulla. Salamyhkäinen bassokuvio ja kaikuen särisevä sähkökitara ovatkin yhtäkkiä mielenkiintoisempaa kuunneltavaa kuin levyn kevyemmät iskelmät. Ijäksen puhdas laulu toimii parhaiten sekoitettuna joidenkin vastakkaisten, rosoisempien elementtien kanssa. Ilahduttava yksityiskohta kokonaisuudessa on omituista tajunnanvirtaa hengästyttävästi läpilukeva ralli Mitä tapahtui tapahtui.

Jere Ijäksestä on vaikea tehdä selkoa. Se, että levyllä kuuluvat erilaiset tyylit, on sekä ansio että puute: Ijäksestä on säveltäjänä, laulajana ja soittajana moneksi, mutta levy ei vielä kerro mikä hän on tai haluaisi olla miehiään. Taidot riittäisivät perinteistä pop-iskelmää haastavampaan ilmaisuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.