Italia haluaa sallia homoliitot

Jenni Meronen

Samaan aikaan kun Suomessa kiistellään tasa-arvoisesta avioliittolaista, Italia on ottamassa ensimmäisiä askeliaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamiseksi.

Pääministeri Matteo Renzi on ilmoittanut esittelevänsä lokakuun lopussa lakiehdotuksen, joka sallisi samaa sukupuolta olevien pariskuntien liittojen virallistamisen Saksan mallin mukaisesti. Avioliitto-sana on kuitenkin pannassa.

Lakiehdotus mahdollistaisi myös perheen sisäisen adoption tapauksissa, joissa toinen puolisoista on lapsen biologinen vanhempi.

Italiassa on viime viikkoina käyty kiivasta keskustelua homoliittojen rekisteröinnistä. Useiden italialaispormestarien mielestä asiaa koskeva lainsäädäntö on ilmeisesti edennyt liian hitaasti, sillä he ovat ottaneet oikeuden omiin käsiinsä.

Muun muassa Bolognan, Milanon, Napolin ja Rooman pormestarit ovat sallineet ulkomailla naimisiin menneiden, samaa sukupuolta olevien parien rekisteröidä liittonsa Italiassa. Sisäministeri Angelino Alfano puuttui kuitenkin peliin ja vaati rekisteröintien mitätöimistä sillä perusteella, että ne ovat vastoin lakia.

Pormestarit ovat kieltäytyneet noudattamasta käskyä. Ainakin Rooman pormestari Ignazio Marino harkitsee vievänsä mahdollisen rekisteröimisten mitätöimisen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Tuoreen, Demos-tutkimuskeskuksen tekemän selvityksen perusteella Italian kansan enemmistö kannattaa nyt ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta olevien liittojen tunnustamista.

Myös Vatikaani oli lokakuun puolivälissä järjestetyssä kirkolliskokouksessa ottamassa aiempaa rohkeamman kannan katolisia homoja kohtaan. Kirkolliskokouksen loppuraportista myötämielisimmät lauseet oli kuitenkin jätetty pois.

Kenties yllättävin homojen puolustaja on kuitenkin Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi. Siis sama mies, joka seksiskandaaliensa keskellä sanoi, että on parempi pitää kauniista naisista kuin olla homo.

Todistaakseen olevansa tosissaan Berlusconi kutsui Italian tunnetuimman transsukupuolisen Vladimir Luxurian bunga bunga –juhlista tuttuun Arcore-villaansa illalliselle. Pian internetissä levisi iloinen selfie-kuva Luxuriasta, Berlusconista ja tämän 30-vuotiaasta tyttöystävästä Francesca Pascalesta.

Avoimesti homojen asialla olevan Pascalen kerrotaankin olevan Berlusconin uuden, liberaalimman linjan takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut