Espanjan syksy – välikuolema vai uuden alku?

Kaisa Kontiainen

Maanantai 23. kesäkuuta 2014, Arena da Baixada, Brasilia. 57. peliminuutti. Alkulohkon viimeinen ottelu Espanja – Australia. David Villa kävelee pää painuksissa kohti vaihtopenkkiä tietäen, että se oli siinä.

Ensimmäisen puoliajan lopussa Villa oli viimeistellyt 59. maajoukkuemaalinsa. Pää syvälle painuneena hän istahtaa vaihtopenkille, eikä enää pysty pidättelemään kyyneliä.

Villan maajoukkue-ura oli tullut päätökseen.

Tähän hetkeen kiteytyi koko Espanjan jalkapallomaajoukkueen lyhyt taival viime kesän MM-turnauksessa. Kolmen pelin jälkeen käteen jäi vain yksi voitto, neljä tehtyä maalia, joista kolme tässä ottelussa, sekä seitsemän päästettyä. Oli aika sanoa jäähyväiset joukkueelle, joka hallitsi kansainvälisiä jalkapalloareenoita kahdeksan vuoden ajan.

Elämä kuitenkin jatkuu, myös Espanjassa. Kisojen jälkeen FC Barcelona ja Real Madrid mälläsivät pelaajamarkkinoilla perinteisesti lähes 300 miljoonan euron edestä. Kun La Liga -kausi 2014–15 käynnistyi elokuussa, oli kesän MM-pettymys vain taakse jäänyttä elämää.

Vai oliko?

Tilastot kertovat karua kieltä La Ligan katsojamääristä. Kaudella 2008–09 oli katsojia keskimäärin 28 213 per ottelu, kaudella 2013–14 vastaavasti 26 702.

Tämän kauden ensimmäisten seitsemän kierroksen otteluiden keskiarvo oli 26 673. Suurseurojen Real Madridin ja Barcelonan katsojamäärät ovat yli kaksinkertaiset liigan keskiarvoon nähden, mutta esimerkiksi Getafen Coliseum Alfonso Pérez -stadionilla katsojakeskiarvo on tällä kaudella ollut ainoastaan 6 375 (kapasiteetti 17 000).

Syiksi laskevalle käyrälle arvellaan maan heikkoa taloustilannetta sekä pelien myöhäisiä ajankohtia.

Heikko taloustilanne on aiheuttanut myös suuria ongelmia joukkueille. Viime vuosien aikana muun muassa Malaga sekä Valencia ovat joutuneet pakkomyymään pelaajiaan selvitäkseen suurista velkaloukuista. Yksin Real Madridilla on velkaa yli 600 miljoonaa euroa. Tämä ei kuitenkaan ole tuntunut seuraa häiritsevän, vaan se jäi jälleen kesän siirtomarkkinoilla 9,5 miljoonaa euroa tappiolle.

Rahalla sekä maineella niin Real Madrid kuin Barcelonakin pystyvät houkuttelemaan supertähtiä joukkueisiinsa, mutta riittääkö se? Nyt kun kupla voittamattomana joukkueena Espanjan maajoukkueen ympäriltä on puhjennut, pystyykö La Liga pitämään yllä imagoaan maailman viihdyttävämpänä sarjana?

Jos ihmiset eivät enää löydä pienille ja tunnelmallisille stadioneille Madridin lähiöissä tai Malagan aurinkorannoilla, jaksavatko edes supertähdet innostua latteista peleistä illasta toiseen?

La Liga 2014–15 tulee kertomaan, kuinka espanjalainen jalkapallo selviää viime kesän nöyryytyksestä: pystyykö sarja pitämään yllä kansan mielenkiintoa jalkapalloa kohtaan korkeana ja vetämään myös maajoukkueen pois suosta?

Vai onko Espanjan aika maailman johtava jalkapallomaana tullut tältä erää päätökseensä? Tähän viittaa myös tuore häviö EM-karsinnassa Slovakialle.

Kirjoittaja on La Ligaan perehtynyt urheiluavustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut