Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä, jos lapsi saisi valita vanhempansa? Orpokoti-filmi hätkähdyttää

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan julkaisema Orpokoti-filmi hätkähdyttää voimakkaalla sanomallaan. Videolla pohditaan, mitä, jos lapset voisivat valita itse vanhempansa. Lasinen lapsuus -kampanja toivoo aikuisten pohtivan erityisesti alkoholinkäyttöään lasten seurassa.

A-klinikkasäätiön mukaan alkoholinkäyttö on siirtynyt yhä enemmän kodin seinien sisäpuolelle, ja moni lapsi joutuu kohtaamaan turvattomia tilanteita. Lasinen lapsuus toivoo aikuisten pysähtyvän miettimään, ovatko kodin juhlat tai muut alkoholinkäyttötilanteet lapsille ikäviä tai pois lasten kanssa vietettävästä ajasta. Miettisivätkö vanhemmat toimintaansa tarkemmin, jos lapset voisivat itse valita vanhempansa?

– Toivomme aikuisten pohdiskelevan sitä, saako lasten seurassa käyttää alkoholia ja milloin lasten hyvinvointi voi kärsiä siitä, kiteyttää projektikoordinaattori Janne Takala Orpokodin tavoitteita. Keskustelua käydään Facebookissa ja Lasinen lapsuus -verkkosivustolla.

A-kinikkasäätiön mielestä määrällisiä rajoituksia oikeasta ja vastuullisesta alkoholinkäytöstä on mahdotonta antaa, koska lapsen kannalta oleellista ovat alkoholinkäytön seuraukset.

Neljänneksellä yli 12-vuotiaista suomalaislapsista lapsen oikeuksien toteutuminen vaarantuu vanhempien alkoholinkäytön takia ainakin joskus. Yleisimpiä aiheutuvista haitoista ovat perheriidat, häpeä ja luottamuksen puute.

Orpokoti-filmi on katsottavissa Youtubessa.