Miehen eläke-euro on 80 senttiä

Raha. Kolikot.Talous, euro Tiina Mutila

Ilkka Hartio

Miehen eläke-euro on 80 senttiä naisen eläke-eurosta. Naisen eläke-euro on taas 69 senttiä miehen eläkkeestä. Kumpikin lause on totta, vaikka ne ovat keskenään ristiriidassa: lopputulos syntyy siitä, mistä näkökulmasta sukupuolten välisiä eläke-eroja vertaillaan.

Naiset päihittävät miehet, kun otetaan huomioon elinikä. Naiset elävät keskimäärin pidempään ja saavat sen vuoksi elinaikanaan enemmän eläkettä kuin miehet.

Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan 50-vuotiaat naiset tulevat nauttimaan eläkkeestä 70 kuukautta jokaista tehtyä sataa työkuukautta kohden. Saman ikäisillä miehillä vastaavia eläkekuukausia on luvassa vain 52.

– Pitkäikäisyytensä vuoksi naiset saavat eläkemaksuilleen paremman tuoton, vaikka heidän kuukausieläkkeensä on keskimäärin pienempi kuin miehillä. Ovathan naiset eläkkeellä yli viisi vuotta pidempään kuin miehet, tiivistää johtaja Sini Kivihuhta eläkevakuutusyhtiö Ilmarisesta.

Kuukausieläkkeiden suuruudessa miehet ovat naisia edellä. Viime vuoden lopulla miesten työeläke oli keskimäärin 424 euroa parempi kuin naisilla.

– Työeläkkeen määrä heijastaa niitä eroja, joita on työelämässä. Mitä pidempään olet töissä ja mitä isompaa palkkaa saat, niin sitä parempi eläkkeesi on, Kivihuhta sanoo.

Hän muistuttaa, että mikäli sukupuolten välisiin eläke-eroihin halutaan muutosta, niin niiden tulee tapahtua jo työelämässä.

Naisten pienempien eläkkeiden taustalla on se, että heidän työuransa on keskimäärin kaksi vuotta miehiä lyhyempi. Naisten eläkkeitä pienentävät synnyttämiset, hoitovapaat ja matalampi palkkataso. Lisäksi kotona olo ja pienet palkat näkyvät erityisesti vanhimpien naisten eläkkeissä.

Toisaalta takuueläke ja erityisesti leskeneläke nostavat naisten eläkkeitä merkittävästi. Leskeneläkettä saa yli 200 000 naista ja vain 40 000 miestä. Keskimääräinen leskeneläke oli muutama vuosi sitten 523 euroa.

Viime viikolla hyväksytty keskusjärjestöjen esitys uudeksi eläkejärjestelmäksi ei tuo merkittäviä muutoksia sukupuolten välisiin eläke-eroihin. Sen sijaan naisten koulutustason paraneminen ja sitä myötä palkkatason kohoaminen pienentää tulevaisuudessa miesten ja naisten kuukausieläkkeiden eroja.

– Sukupuolten väliset eläke-erot ovat jo nykyisin pienempiä kuin palkkaerot. Tulevaisuudessa tämä ero kaventuu entisestään.

 

Lue lisää sunnuntain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.